nieuws

Extra geld wijkaanpak druppel op gloeiende plaat

Het extra geld dat minister Vogelaar bij elkaar heeft gesprokkeld voor de wijkaanpak is een lichtpuntje, maar desondanks een druppel op de gloeiende plaat. SP-Kamerlid Paulus Jansen: "Daarnaast wordt het grotendeels gefinancierd door een bezuiniging op een subsidie die gemeenten kunnen krijgen om betaalbare woningen te bouwen op lastige en dure locaties. Het is dus nog een sigaar uit eigen doos ook."

Dinsdag debatteerde de Kamer met Vogelaar over de 300 miljoen euro die het kabinet extra beschikbaar heeft gesteld voor de wijkaanpak. De SP heeft flinke kritiek op de wijkaanpak van Vogelaar. Zo zijn er veel meer dan 40 wijken die een steuntje in de rug kunnen gebruiken. Jansen: "Wij bezochten recent Schalkwijk in Haarlem (géén PR-wijk) en Poelenburg in Zaanstad (wél een PR-wijk). De problemen zijn vergelijkbaar, maar de minister trekt qua behandeling een soort Berlijnse muur tussen deze wijken op."

Paulus Jansen samen met Renske Leijten te gast in Poelenburg

Paulus Jansen (m) samen met Renske Leijten (r) te gast in Poelenburg.

Daarnaast wordt de financiering vrijwel geheel gedragen door de corporaties. Jansen: "In Stadskanaal zit de corporatie Wooncom in het armste gebied van Nederland. Zij hebben een een gigantisch probleem door de teruglopende bevolkingsaantallen en dreigende leegstand. Toch moeten zij volop meebetalen aan de wijkaanpak in Amsterdam, waar de corporaties veel rijker zijn. En aan de wijkaanpak in Rotterdam, waar de corporatie Woonbron zijn maatschappelijke kapitaal gebruikt om een voormalig cruiseschip om te bouwen tot hotel- en congrescentrum. In het kader van de wijkaanpak, dat wel …"

Toch ziet Jansen een kleine beweging bij Vogelaar: "Ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat onze kritiek over het uitkleden van de corporaties en het oogkleppenbeleid van de minister toch enige invloed heeft gehad. Immers, deze extra euro's zijn de eerste die het Rijk zelf investeert en daarnaast komt er meer geld beschikbaar voor wijken die niet tot de 40 PR-wijken van Vogelaar behoren."

Volkstuinen Een ander lichtpuntje is dat een klein gedeelte van het extra geld wordt ingezet voor het behouden van volkstuinen. In 2005 diende SP-Kamerlid Krista van Velzen al een motie in om bestaande volkstuincomplexen bij herstructurering van stedelijk gebied te ontzien en de aanleg van nieuwe complexen te stimuleren. Jansen: "Ik ben dan ook blij dat de minister het amendement van CDA-Kamerlid van Heugten dat ongeveer ditzelfde beoogt, nu uitvoert.