nieuws

Bos heeft veel uit te leggen over onderzoek woekerpolissen

SP-Kamerlid Ewout Irrgang eist opheldering van minister Bos (Financien) over de uitlatingen van onderzoeksbureau IFO over tegenwerking door verzekeraars van het onderzoek naar de beleggingsverzekeringen.

“Als waar is wat het IFO zegt, dan heeft minister Bos een probleem," stelt Irrgang. "Hij heeft namelijk nooit aan de Tweede Kamer gemeld dat de verzekeringsmaatschappijen het onderzoek stelselmatig tegenwerkten door niet de benodigde gegevens te leveren.”

Het feitenonderzoek naar de woekerpolissen had al lang af moeten zijn, maar wordt telkens opnieuw vertraagd. Volgens IFO ligt er alleen nog maar een eerste aanzet tot een concept rapport. Ook lag volgens IFO het onderzoek eind vorig jaar stil vanwege het ontbreken van informatie. Het IFO kreeg vorige week een forse uitbrander van Bos, die suggereerde dat het rapport waardeloos was.

Eind januari vroeg Irrgang de minister in een debat waarom het overleg tussen onderzoekers en verzekeraars over de opzet zo veel tijd had gekost, en of er direct bereidheid was bij verzekeraars om alle benodigde gegevens aan te leveren die door de onderzoekers nodig werden gevonden. Het enige dat de minister hierop antwoordde was dat de huiver van sommige verzekeraars om mee te werken ‘misschien een kleine rol’ had gespeeld, maar dat de extra benodigde tijd vooral had gezeten in het verkrijgen van eenduidigheid over definities.

De minister heeft ook aan de Tweede Kamer toegezegd dat het rapport iedere polishouder in staat zou stellen te zien hoe zijn product er voor staat. Het IFO zegt daar nu niet aan te kunnen voldoen en dat er verkeerde verwachtingen worden gewekt.

De SP heeft een spoeddebat aangevraagd met Bos dat morgenmiddag plaatsvindt. Irrgang wil dat alle correspondentie en onderliggende stukken op tafel komen, zodat de Tweede Kamer zelf kan zien of ze juist en volledig is geïnformeerd.

Irrgang: “Het ergste is dat het onderzoek dat bedoeld was om consumenten duidelijkheid te geven over de woekerpolissen er tot de dag van vandaag niet ligt. Op de verzekeraars ligt een zware verantwoordelijkheid om op te houden met het traineren van de waarheidsvinding.”