nieuws

Begrotingsrecht Kamer inzetten voor aanpak inhuur externen

De uitgaven voor de inhuur van externe adviseurs door de overheid kunnen met behulp van het begrotingsrecht van de Kamer worden gemaximeerd en teruggedrongen. “De Kamer moet niet alleen maar klagen maar haar machtigste wapen inzetten om de uitgaven voor duurbetaalde adviseurs in te perken,” aldus SP-Kamerlid Ewout Irrgang.

Het kabinet stelt, net als de meerderheid van de Tweede Kamer, dat de uitgaven voor de inhuur van externen moet worden teruggedrongen. Om de ministers Ter Horst en Bos een handje te helpen heeft Irrgang vandaag een recordaantal van 34 amendementen op de lopende rijksbegroting ingediend. Het SP-Kamerlid stelt daarin voor om voor alle ministeries en de Tweede Kamer zelf aparte begrotingsartikelen voor uitgaven voor de inhuur van externen te creëren. Daarin worden maximale uitgaven gemaximeerd op het niveau van 2007. In 2007 was dat in totaal 1,2 miljard euro. Irrgang: “Als de Kamer de wijzigingen aanneemt, kan het maximum de komende jaren stapsgewijs worden verlaagd.”

Komende week worden de voorgestelde begrotingswijzigingen besproken in het kader van de Voorjaarsnota, waar Irrgang in debat gaat met minister Bos over de begroting van het lopende jaar.