nieuws

Balkenende moet doorpakken in financiën Beatrix

Premier Balkenende kan geschiedenis schrijven door nu eindelijk volledige openheid te geven over de kosten van het Koninklijk Huis. Dat zegt SP-Kamerlid Ronald van Raak. De premier moest woensdag toegeven dat de ministeries niet weten hoeveel de koningin en haar familie precies kosten. De SP stelde de regering al meermalen vragen over de kosten van het Koninklijk Huis.

Gouden Koets

De kosten van het Koninklijk Huis zijn verspreid over bijna alle ministeries en voortdurend worden nieuwe kosten bekend. De Tweede Kamer bleek deze week in ieder geval verkeerd geïnformeerd over de vliegkosten van de Oranjes - ruim 10 miljoen euro in zes jaar - en de kosten van het onderhoud van het privéjacht De Groene Draeck. SP-Kamerlid Van Raak: “Tot nu toe kan ik als Kamerlid niet zien hoeveel het Koninklijk Huis precies kost. Ik weet alleen dat het in ieder geval meer is dan 115 miljoen euro, maar ik kan dus ook niet controleren of het geld goed is besteed. We weten nu in ieder geval dat ten onrechte privévluchten zijn betaald en dat betalingen voor het privéschip niet kunnen worden verantwoord.”

De premier heeft beterschap beloofd en zegt dat de Kamer op Prinsjesdag een beter inzicht krijgt in alle kosten. Van Raak: “Dit gedoe met geld gaat ten koste van de geloofwaardigheid van de Oranjes. Ik wil weten of ministeries fouten hebben gemaakt, dan kan snel orde op zaken worden gesteld. Of dat de Kamer bewust verkeerd is ingelicht, dan hebben we een politiek probleem. Ik roep de premier in ieder geval op om nu echt door te pakken, dat wil de Tweede Kamer, dat wil de bevolking en dat zouden ook de leden van het Koninklijk huis moeten willen.”