Agnes Kant: ‘Opdat men niet meer om ons heen kan’ (video)

De SP moet de beste en dus keiharde oppositie voeren en de beste alternatieven bieden, stelde Agnes Kant zaterdag op de partijraad van de SP. “Oppositie om het kabinet in de positie te dwingen dat ze het wel anders en beter moeten doen. Oppositie om nog meer vertrouwen te winnen onder kiezers, opdat de kiezers de SP in de positie brengen dat men niet meer om ons heen kan. Dat ze ons, een volgende keer, er niet meer buiten kunnen houden.”

Get the Flash Player to see the wordTube Media Player. var so = new SWFObject("http://www.janmarijnissen.nl/wp-content/plugins/wordtube/mediaplayer.swf", "123", "368", "227", "7", "#FFFFFF"); so.addVariable("file", "http%3A%2F%2Fwww.janmarijnissen.nl%2Fmedia%2Fvideo%2F080621JM_toespraak.flv"); so.addVariable("image", "http://www.janmarijnissen.nl/media/video/080621JM_toespraak.jpg"); so.addVariable("id", "123"); so.addVariable("width", "368"); so.addVariable("height", "227"); so.addVariable("logo", "http://www.janmarijnissen.nl/media/video/sp_transparant.png"); so.addVariable("overstretch", "true"); so.addVariable("showdigits", "true"); so.addVariable("showfsbutton", "true"); so.addVariable("backcolor", "0xFFFFFF"); so.addVariable("frontcolor", "0xff0000"); so.addVariable("lightcolor", "0x000000"); so.addVariable("volume", "80"); so.addVariable("bufferlength", "5"); so.addVariable("fullscreenpage", "http://www.janmarijnissen.nl/wp-content/plugins/wordtube/fullscreen.html"); so.addVariable("fsreturnpage", "http://www.janmarijnissen.nl/?p=7606&preview=true"); so.addParam("allowfullscreen", "true"); so.addVariable("callback", "http://www.janmarijnissen.nl/wp-content/plugins/wordtube/wordtube-statistics.php"); so.write("WT79"); Bekijk de toespraak van Jan Marijnissen

Op de partijraad in Amersfoort kwamen zaterdag de voorzitters van alle SP-afdelingen uit het hele land bijeen. Agnes Kant, vrijdag gekozen tot de nieuwe fractieleider van de SP, werd onder luid applaus geïntroduceerd door haar voorganger Jan Marijnissen. “Ik ben heel blij om aan jullie allemaal voor te stellen, de nieuwe fractievoorzitter van de SP, Agnes Kant.” Vervolgens richtte Kant het woord tot de aanwezigen:

Get the Flash Player to see the wordTube Media Player. var so = new SWFObject("http://www.janmarijnissen.nl/wp-content/plugins/wordtube/mediaplayer.swf", "122", "368", "227", "7", "#FFFFFF"); so.addVariable("file", "http%3A%2F%2Fwww.janmarijnissen.nl%2Fmedia%2Fvideo%2F080621_toespraakak_partijraad_VP6_768K.flv"); so.addVariable("image", "http://www.janmarijnissen.nl/media/video/080621_toespraakak_partijraad_VP6_768K.jpg"); so.addVariable("id", "122"); so.addVariable("width", "368"); so.addVariable("height", "227"); so.addVariable("logo", "http://www.janmarijnissen.nl/media/video/sp_transparant.png"); so.addVariable("overstretch", "true"); so.addVariable("showdigits", "true"); so.addVariable("showfsbutton", "true"); so.addVariable("backcolor", "0xFFFFFF"); so.addVariable("frontcolor", "0xff0000"); so.addVariable("lightcolor", "0x000000"); so.addVariable("volume", "80"); so.addVariable("bufferlength", "5"); so.addVariable("fullscreenpage", "http://www.janmarijnissen.nl/wp-content/plugins/wordtube/fullscreen.html"); so.addVariable("fsreturnpage", "http://www.janmarijnissen.nl/?p=7606&preview=true"); so.addParam("allowfullscreen", "true"); so.addVariable("callback", "http://www.janmarijnissen.nl/wp-content/plugins/wordtube/wordtube-statistics.php"); so.write("WT842"); Bekijk de toespraak van Agnes Kant

“Het was wel even schrikken dinsdag, voor de fractie, voor jullie, voor al die andere SP'ers, en voor vele Nederlanders. Het is bijzonder spijtig dat Jan stopt met het leiden van onze fractie. Onder zijn aanvoering is het vertrouwen onder de bevolking in de SP enorm gegroeid, zodat we nu de derde partij van het land zijn met meer dan 50.000 leden en 25 zetels in de Kamer. We zijn de grootste oppositiefractie, die door vriend en vijand gewaardeerd en gerespecteerd wordt. Een prestatie van formaat.

Het zal voor iedereen wennen worden dat Jan niet langer fractievoorzitter is. Hij heeft de SP heel ver gebracht en ontzettend veel betekend voor de ontwikkeling van de partij. Zonder hem waren we zonder twijfel niet waar we nu zijn. En hij heeft niet alleen voor de SP-fractie en -organisatie veel betekend. Maar ook voor de mensen die hun vertrouwen aan onze club hebben geschonken. Hij heeft enorm veel mensen geïnspireerd om zich in te zetten voor een betere buurt en een betere wereld. Hij heeft mensen niet alleen de hoop gegeven dat het morgen beter kan worden, maar ook het vertrouwen dat dit kan, als je zelf maar je handen uit je mouwen steekt en met anderen aan de slag gaat.

Na de eerste schrik overheerst dan ook trots, respect, bewondering en dankbaarheid voor meer dan 30 jaar tomeloze inzet. Waarvan 14 als fractieleider. Van 1994 tot nu, van nul zetels naar 25. Die periode heb ik Jan van dichtbij meegemaakt omdat ik intensief met hem samenwerkte. Het is voor de meesten niet voor te stellen welke inspanning, opoffering, energie er door hem is geleverd, het is ook gewoonweg weg onvoorstelbaar. Jan, bedankt voor alles wat je al voor de partij betekend hebt.

Ik zei niet voor niets al betekend hebt. Want gelukkig blijft hij lid van de fractie en voorzitter van de SP. Hij zal dus veel voor de partij blijven betekenen. Voor geen goud zou ik – en ik weet zeker ook jullie – zijn inbreng, inspiratie en motiverende rol, zijn kritische vragen en goede adviezen willen missen.

Terugblikkend op de afgelopen week mogen we ook trots zijn op onze partij. Het is natuurlijk heftig zo’n wisseling van het fractieleiderschap, en al helemaal bij zo’n kanjer van een leider. Maar ook op deze cruciale momenten blijkt onze éénsgezindheid. Het lijkt traditie in de politiek en in Nederland om op zo'n moment rollebollend over straat te gaan. Er ontstaat meestal een richtingenstrijd en een botsing van opgeblazen ego's.

Bij welke partij kan dat anders? In welke partij staan de neuzen dezelfde kant op? Waar kan zoiets zonder gedoe? Bij ons! Waarom? Nooit staat het eigen belang voorop; gezamenlijke doelen en gezamenlijke strijd, daar gaat het om. Onze verbondenheid en loyaliteit mag door anderen soms niet begrepen worden – en zal door onze tegenstanders altijd negatief uitgelegd worden – maar wij zijn er beretrots op!

Trots ben ik natuurlijk ook op het vertrouwen dat ik gisteren kreeg van onze fractie, om die te mogen leiden. In het volle besef overigens dat het onmogelijk is Jan te evenaren. Het is nogal een aderlating als de politicus die al jarenlang veruit het meeste vertrouwen geniet onder kiezers een stapje terug doet. Het is nu aan ons als collectief om dat vertrouwen waar te maken en uit te bouwen.

Ik ben bijzonder gemotiveerd om samen met de fractie en uiteraard met jullie de oppositie tegen dit kabinet te leiden en de strijd voor een solidaire samenleving voort te zetten en te versterken. Graag ga ik samen met jullie die uitdaging aan. Mijn vraag aan jullie is: willen jullie samen met mij die uitdaging aan?

Een kabinet dat zo weinig vertrouwen geniet, dat zo weinig inspiratie biedt en vooral geen enkele daadkracht toont, verdient forse kritiek van de oppositiepartij die met haalbare en sociale alternatieven laat zien dat het anders kan. Strijd voor een solidaire samenleving is keihard nodig en daar zijn we natuurlijk volop mee bezig. Maar daar moeten we volle kracht mee verder. Red de solidariteit is misschien wel het goed motto daarvoor.

Red de postbode, heet niet voor niets de strijd die Sharon Gesthuizen voert samen met de postbodes, omdat de liberalisering van de postmarkt van hun banen pulpbanen dreigt te maken.

Red de solidariteit is ook de kern van de ongezouten kritiek die Paul Ulenbelt levert op de plannen van commissie Bakker. Er heerst een vreemd soort juichstemming, omdat versoepeling van het ontslagrecht van de baan lijkt. Maar als daar een verdere ontmanteling van de WW, en verhoging van de AOW-leeftijd tegenover staat is er toch echt geen enkele reden tot juichen. Conclusie van Paul: Dit is geen banenplan maar een blauwdruk voor ontmanteling van werknemersrechten. ‘De enige banen die er bij komen door deze voorstellen, zijn de tweede baantjes die mensen straks moeten nemen om nog rond te komen.’ The American way: met twee banen leven in armoede, dat is niet waar de SP naar toe wil.

Strijd voeren we ook met de leerkrachten voor beter onderwijs. Plasterk komt met een actieplan voor het groeiende lerarentekort, maar dat schiet schromelijk te kort. Dus terecht was er onlangs weer actie van leraren. Jasper van Dijk was er bij om hen te steunen.

Solidair waren en zijn we ook met de buschauffeurs. Regelmatig stond de SP paraat om steun te betuigen, en reken maar dat dat gewaardeerd wordt! En onze Emile Roemer heeft het voortouw genomen om het kabinet onder druk te zetten om haar verantwoordelijkheid te nemen. De oorzaken van het conflict waren immers de invoering van marktwerking in het openbaar vervoer en het voortdurende bezuinigingsbeleid van vier kabinetten Balkenende.

En weten jullie wat nu een mooi teken van solidariteit was? Dat stakende buschauffeurs bij de bezettingsacties voor fatsoenlijke thuiszorg hun steun kwamen betuigen. Buschauffeurs en de werkers in de thuiszorg zijn bondgenoten: in beide gevallen geldt dat de marktwerking meer kapot maakt dan ons lief is. Complimenten voor de afdelingen die met verve deze bezettingsactie hebben georganiseerd. Een mooi voorbeeld hoe actie in de afdeling en in de Tweede Kamer samen kan gaan.

Het is ook echt schandalig wat er gaande is in de thuiszorg. Strijden politieagenten, leraren en buschauffeurs terecht voor verbetering van hun arbeidsvoorwaarden, in de thuiszorg gaat de strijd om het voorkomen van onacceptabele verlaging van hun salaris. Gevraagd worden loonoffers van enkele procenten oplopend tot, schrik niet, 20 procent. Verschillende wethouders hebben onder druk van de acties toezeggingen moeten doen. En reken er op dat we ze daar gaan houden! De strijd tegen de uitverkoop van de thuiszorg gaat door, daar zal ik mét jullie voor zorgen.

En niet alleen de uitverkoop van de thuiszorg, maar de hele publieke sector. Want dat is wel de rode draad in bovenstaande voorbeelden. Door steeds meer marktwerking en nalaten van de noodzakelijke investeringen wordt de publieke sector verwaarloosd. Het meest recente voorstel van afbraak zijn de kabinetsplannen met de AWBZ. Zelfs deze volksverzekering moet er aan geloven. Het kabinet is van plan er 800 miljoen op te bezuinigen. De AWBZ is voor mensen die langdurig aangewezen zijn op zorg en ondersteuning. Solidariteit met hen is een kwestie van beschaving. Actie onder het motto 'Red de solidariteit' is hier dus keihard nodig. Ik stel dan ook voor dat we hier snel mee beginnen!

Solidair zijn we natuurlijk ook met de Ieren. Zij hebben gebruik gemaakt van het recht op inspraak dat de Nederlanders niet gegund werd. CDA, VVD en PvdA hebben het referendum de nek om gedraaid. Wij danken daarom de Ieren voor het vertolken van onze stem. Nederland moet nu stoppen met het ratificeren van het verdrag. Met het Ierse ‘nee’ is het Verdrag van Lissabon zo dood als een pier.

Solidariteit is ook strijden tegen uitbuiting. Bijvoorbeeld uitbuiting van Polen die voor slechte arbeidsvoorwaarden naar ons land worden gehaald door malafide uitzendbureaus. Solidariteit ook met de wijken die deze toestroom moeten opvangen en solidariteit met het land Polen dat te kampen heeft met een leegloop. Vorige week was er een Polentop waarbij wethouders uit de grote steden aan de bel trokken. Het kabinet sprak met wethouders en verder alleen met de werkgevers. Wij willen een alternatieve Polentop organiseren waar ook de mensen uit Polen de gevolgen kunnen benoemen, waar de werknemers de gevolgen aankaarten en waar ook de buurbewoners serieus worden genomen.

Buurtbewoners serieus nemen doet de SP deze zomer grootschalig met ‘buurten in de buurt’. Het kabinet wil extra aandacht geven aan veertig wijken. Ik zeg wil, want er blijkt geen bal van terecht te komen. Bovendien is het raar om je aandacht helemaal te focussen op veertig willekeurig gekozen wijken, terwijl de bewoners van wel vierhonderd buurten schreeuwen om aandacht en investeringen. Omdat de regering besloten heeft die buurten te negeren, hebben we de vorige partijraad besloten het tegenovergestelde te doen. Daarom zijn alle afdelingen de afgelopen en komende weken in die buurten te vinden. We zijn er met de krant ZO! En bellen bij maar liefst een half miljoen mensen aan om deze krant af te geven en te onderzoeken hoe het er met de buurt en zijn bewoners voor staat. En samen met de bewoners onderzoeken we of we samen iets kunnen doen ter verbetering. Dat hadden we met elkaar afgesproken, en dat zijn we nu overal vol op aan het doen, en dat blijven we doen!

In politiek Den Haag wordt wellicht gehoopt dat er na de stap terug van Jan een kiezersbuit te verdelen is. Maar kiezers zijn geen buit, kiezers zijn mensen die zelf wel uitmaken aan wie zij hun vertrouwen schenken. En heel veel mensen vestigen hun vertrouwen op ons: mensen die voor anderen zorgen of juist zorg nodig hebben, onderwijzers, politiemensen, mensen met een uitkering, kleine ondernemers, vakkenvullers, havenwerkers, buschauffeurs, huurders, bezorgde buurtbewoners, de samenleving, het milieu. Die mensen laten zich niet als buit verdelen door politici die niet om mensen geven maar azen op stemmen.

Maar ook die mensen blijven niet automatisch de SP steunen. Dat doen ze alleen als wij presteren, als wij het vertrouwen verdienen en waarmaken en zo hoort het ook. Politici en politieke partijen horen er te zijn voor de mensen, niet omgekeerd. Wij hebben geen anderhalf miljoen stemmen gekregen – anderhalf miljoen keer heeft een mens geconcludeerd dat wij zijn of haar vertrouwen waard zijn. En dat schept verplichtingen tegenover al die mensen. Die moeten wij stuk voor stuk recht in de ogen kunnen kijken en duidelijk kunnen maken dat hun keuze juist was. We moeten niet alleen de grootste maar ook de beste oppositiepartij zijn.

De beste en dus keiharde oppositie, met stevige kritiek, confrontatie met de gevolgen en vele alternatieven zijn nodig om druk uit te oefenen op het kabinet, opdat ze wel iets gaan presteren. Oppositie om het kabinet in de positie te dwingen dat ze het wel anders en beter moeten doen. Oppositie om nog meer vertrouwen te winnen onder kiezers, oftewel oppositie opdat de kiezers de SP in de positie brengen dat men niet meer om ons heen kan. Dat ze ons, een volgende keer, er niet meer buiten kunnen houden.

Ik hoorde Jan bij zijn persconferentie zeggen: we gaan straks door de 30 zetels. Nou dat lijkt me wel wat. Jullie ook? Nou, aan de slag dan!”