nieuws

Agnes Kant kandidaat fractievoorzitter

Agnes Kant heeft zich kandidaat gesteld voor het voorzitterschap van de Tweede Kamerfractie van de SP.

De leden van de SP-fractie konden zich tot donderdag 12:00 uur kandideren als opvolger van Jan Marijnissen, die dinsdag zijn terugtreden als fractievoorzitter aankondigde. De Kamerleden vergaderen morgen om 12:00 uur over het voorzitterschap van de fractie en de uitkomst zal kort daarop bekend worden gemaakt.

Hieronder kunt u de brief lezen waarin Kant haar kandidatuur toelicht:

Beste fractiegenoten,

Het is bijzonder spijtig dat Jan stopt met het leiden van onze fractie. Onder zijn aanvoering is het vertrouwen onder de bevolking in de SP enorm gegroeid zodat we nu de derde partij van het land zijn met meer dan 50.000 leden en 25 zetels in de Kamer. We zijn de grootste oppositiefractie, die door vriend en vijand gewaardeerd en gerespecteerd wordt. Een prestatie van formaat.

Het zal voor iedereen wennen worden dat Jan niet langer fractievoorzitter is. Hij heeft de SP heel ver gebracht en ontzettend veel betekend voor de ontwikkeling van de partij. Zonder hem waren we zonder twijfel niet waar we nu zijn. Na de eerste schrik overheerst dan ook respect, bewondering en dankbaarheid.

Gelukkig blijft Jan lid van de fractie en voorzitter van de SP. Hij zal dus veel voor de partij blijven betekenen. Voor geen goud zou ik – en ik weet zeker ook jullie – zijn inbreng, inspiratie en motiverende rol, zijn kritische vragen en goede adviezen willen missen. We mogen trots zijn op het vertrouwen dat hij in ons stelt. Het is nu aan ons om dat vertrouwen, en het vertrouwen dat onder zijn leiding is opgebouwd onder de bevolking, waar te maken en uit te bouwen.

Graag ga ik samen met jullie die uitdaging aan, en middels deze brief vraag ik jullie vertrouwen om onze fractie te leiden.

In 1990 werd ik politiek actief met het voorzitterschap van de SP in Doesburg. Vervolgens was ik vier jaar raadslid in deze stad. Toen de SP in 1994 met twee zetels in de Tweede Kamer kwam, werd ik medewerker van het Politieke Team, onder ander als fractiecoördinator en medewerker van Jan Marijnissen. Een betere leerschool voor het Kamerlidmaatschap had ik me niet kunnen wensen. Als Kamerlid heb ik me sinds 1998 vooral gemanifesteerd als woordvoerder Zorg, maar heb ik me ook algemeen politiek ontwikkeld door mijn rol als fractiesecretaris.

Na een jaar van reflectie, inwerken van de nieuwe fractie en wat groeistuipen in de partij zijn we in 2008 op volle kracht gestart met stevige en zichtbare oppositie tegen dit kabinet. Een goede start, maar een forse doorstart is nodig. Want een kabinet dat zo weinig vertrouwen geniet, dat zo weinig inspiratie biedt en vooral geen enkele daadkracht toont, verdient forse kritiek en een oppositiepartij die met haalbare en sociale alternatieven laat zien dat het anders kan.

Mijn rol binnen de fractie de afgelopen jaren, de ervaring als Kamerlid en de jarenlange intensieve samenwerking met Jan, geven mij het zelfvertrouwen dat ik kan zorgen voor continuïteit en het leiderschap dat deze functie vraagt. Ik ben bijzonder gemotiveerd om met jullie de oppositie tegen dit kabinet te leiden en de strijd voor een solidaire samenleving voort te zetten en te versterken.

Met vriendelijke groet,

Agnes Kant