De Wit: Met hooibergen bouwen vang je geen boeven

Het voor anderhalf jaar opslaan van het mail-, bel- en surfverkeer van alle burgers is volstrekt nutteloos in de strijd tegen criminaliteit. Dat heeft SP-Kamerlid Jan de Wit woensdag gezegd in het debat over het wetsvoorstel bewaarplicht telecomgegevens. De Wit: “Het is een illusie om te denken dat we een veiliger samenleving krijgen door dit soort hooibergen van informatie te creëren”.

Het wetsvoorstel is een gevolg van een richtlijn van de Europese Unie die eist dat landen al het telecomverkeer van burgers tussen de 6 en 24 maanden bewaren. Het belangrijkste bezwaar van de SP tegen het wetsvoorstel is dat nooit is aangetoond dat het opslaan van die gegevens leidt tot opheldering van misdrijven. De Wit: “Er zijn allerlei onderzoeken die juist aantonen dat dit soort gegevens nauwelijks nut hebben. Alleen recente gegevens worden gebruikt in opsporingsonderzoeken. Het huidige voorstel om de gegevens achttien maanden te bewaren gaat echt te ver.”

Volgens De Wit is de maatregel ook met het grootste gemak te omzeilen. “Vrijwel iedereen weet gebruik te maken van hotmail, gmail, skype of bedrijfs-email, allemaal diensten die niet onder de bewaarplicht vallen. Zeker mensen die wél iets te verbergen hebben zullen de bewaarplicht weten te omzeilen.” Daar komt volgens De Wit nog bij dat het verzamelen van de gegevens duur is. De SP vreest dat de kosten die de providers met het verzamelen maken, worden doorberekend aan de consument.

Bovendien brengt dit wetsvoorstel, dat bedoeld is de veiligheid te dienen, nu juist veiligheidsrisico’s met zich mee. De Wit: “Met het creëren van dit soort grote bestanden met gegevens neemt het risico van onterechte verdenkingen toe. Zeker wanneer men gebruik gaat maken van datamining, een ongerichte zoekmethode waarbij gegevens uit diverse bestanden aan elkaar worden gekoppeld”

De SP is er voorstander van politie en justitie goede middelen te geven in hun strijd tegen criminaliteit. Maar de bewaarplicht hoort daar niet bij, vindt Jan de Wit: “De huidige bevoegdheden van politie en justitie kunnen beter worden ingezet om gericht te zoeken naar criminelen. Gericht goed zorgvuldig zoekwerk levert meer op, zonder met de gegevens van onverdachte burgers een hooiberg te bouwen, waar geen speld in te vinden is.”