nieuws

Voorstellen Ter Horst helpen meeste klokkenluiders niet verder

De maatregelen die minister Ter Horst wil nemen om de positie van klokkenluiders in Nederland te verbeteren, helpen de meeste klokkenluiders niet verder. Dat concludeert SP-Tweede Kamerlid Ronald van Raak. In december 2007 steunde de Tweede Kamer zijn voorstel om een instituut en een fonds voor klokkenluiders in het leven te roepen. In de voorstellen van Ter Horst kunnen echter alleen Rijksambtenaren zich bij dit instituut melden. En het instituut krijgt geen fonds om klokkenluiders ook financieel te ondersteunen.

Van Raak: "Klokkenluiders staan er alleen voor. Zij melden maatschappelijke misstanden, waar we allemaal profijt van hebben, maar krijgen vervolgens van niemand hulp. Zij gaan een strijd aan met regels en bureaucratie en met bedrijven en organisaties. Dat is een eenzame strijd, die bovendien veel geld kan kosten. Ik heb voorgesteld dat klokkenluiders zich moeten kunnen melden bij de Nationale Ombudsman. Die kan hen bij de hand nemen door de bureaucratische rompslomp en eventueel gemaakte kosten vergoeden."

In de plannen van Ter Horst komt er een meldpunt, maar daar kunnen voorlopig alleen Rijksambtenaren gebruik van maken. De minister lijkt ook wel wat te voelen voor een fonds, maar wil daarvoor niet het initiatief nemen. Van Raak: "Dat zijn halve maatregelen."

Woensdag 28 mei spreekt de Tweede Kamer met de minister over klokkenluiders. Daar zal de SP weer met eigen voorstellen komen. Van Raak: "Een instituut voor klokkenluiders moet voor iedereen toegankelijk zijn die misstanden ziet, en iedereen moet daar ook kunnen rekenen op financiƫle steun. Alleen op deze manier kunnen we het vertrouwen van burgers terugwinnen dat mensen die hun burgerplicht doen niet in de kou komen te staan."

De SP is wel blij met het voornemen van de minister om de problemen van klokkenluiders als Fred Spijkers, Ad Bos en Paul Schaap aan te pakken. Tweede Kamerlid Krista van Velzen nam eerder het initiatief om Fred Spijkers hulp te bieden.