nieuws

Uitstel liberalisering: eerste overwinning actievoerende TNT’ers

SP-Kamerlid Sharon Gesthuizen noemt het kabinetsbesluit om de volledige liberalisering van de postmarkt opnieuw uit te stellen een eerste overwinning voor de actievoerende TNT’ers. “Het kabinet lijkt te luisteren naar de werknemers. Dit is een heel verstandig besluit. Zolang niet gegarandeerd is dat de liberalisering niet ten koste gaat van de arbeidsvoorwaarden van werknemers bij de postbedrijven, kan die markt niet worden opengegooid”, aldus Gesthuizen.

Het kabinet maakte vrijdag bekend de markt voor poststukken onder vijftig gram, het enige deel dat nog niet is geliberaliseerd, nog even niet te openen. Hierdoor houdt TNT voorlopig het monopolie op de bezorging van brieven. Gesthuizen is verheugd, maar waarschuwt dat er niet te vroeg gejuicht moet worden. “Er is hiermee natuurlijk nog geen cao voor alle postbedrijven. Er komen steeds meer werknemers die per poststuk worden betaald en daardoor ver onder het minimumloon blijven”, aldus Gesthuizen. “Als we willen voorkomen dat er nog meer op arbeidsvoorwaarden wordt geconcurreerd in de post, moeten we eerst moeten fatsoenlijke arbeidsvoorwaarden voor alle postwerkers regelen. Eerder kan van verdere liberalisering geen sprake zijn.”

SP Groningen geeft handtekeningen aan postbodes

Ook afgelopen woensdag werd er door werknemers van TNT gestaakt - in Groningen dit keer. Kersvers SP-Kamerlid en Groningse Manja Smits overhandigde de stakers een reusachtige kaart die was ondertekend door vele stadsgenoten om de stakers een hart onder de riem te steken.

De druk op salarissen en arbeidsvoorwaarden bij postbedrijven is al groot. Vrijdag was een nieuwe dag in de estafettestaking van werknemers van TNT. Deze keer was Arnhem aan de beurt. De postbodes en -sorteerders van TNT staken omdat dat bedrijf hen 25 procent van hun loon wil laten inleveren. Een van de redenen voor deze eis van het TNT-management is dat anders niet te concurreren valt met de andere postbedrijven, die hun werknemers dus stukloon betalen en geen pensioen of doorbetaling bij ziekte bieden. De SP heeft staatssecretaris Heemskerk (Economische Zaken) herhaaldelijk opgeroepen de postbedrijven te dwingen zich aan het minimumloon te houden, maar de staatssecretaris vindt dat de vakbonden dat met de werkgevers moeten uitvechten.

Staatssecretaris Heemskerk zei vrijdag in een brief aan de Tweede Kamer dat het beginselakkoord tussen de bonden en de nieuwe postbedrijven onvoldoende zekerheid biedt voor een totstandkoming van de CAO. Gesthuizen: “De actievoerende TNT’ers mogen dit als een overwinning beschouwen!”