nieuws

Ter Horst moet doorpakken voor klokkenluiders

Minister Ter Horst komt deels tegemoet aan de eisen van de SP voor een betere bescherming voor klokkenluiders, bleek woensdag in de Tweede Kamer. Maar de bestaande klokkenluiders staan nog steeds in de kou, zegt SP-Kamerlid Ronald van Raak.

Ter Horst gaat alsnog het voorstel van de SP voor een klokkenluidersfonds uitvoeren. Dit voorstel kreeg in december al de steun van de Tweede Kamer. Voorlopig zullen echter alleen ambtenaren en politieagenten gebruik kunnen maken van dit fonds. Wat de SP betreft moeten alle Nederlanders die maatschappelijke misstanden willen melden er een beroep op kunnen doen. Datzelfde geldt voor het voorstel van de SP om bij de Nationale Ombudsman een instituut voor klokkenluiders in te richten. Ook hier sprak een meerderheid van de Kamer haar voorkeur voor uit.

Van Raak: “Winst is dat de minister toegeeft dat overheden onfatsoenlijk omgaan met klokkenluiders. Ik ben blij dat zij nu in ieder geval voor ambtenaren en politieagenten onze voorstellen voor een klokkenluidersfonds en een klokkenluidersinstituut overneemt. Natuurlijk zal ik druk op de ketel blijven houden, zodat het fonds en het instituut snel voor iedereen toegankelijk worden.”

Ter Horst heeft ook beloofd zich hard te maken voor bestaande klokkenluiders als Ad Bos, Fred Spijkers en Paul Schaap. Maar Van Raak vindt dat ze daar erg weinig van laat zien. “De minister heeft deze namen in de media genoemd en dat schept verwachtingen. Zij wil echter vooral praten, en is niet bereid verantwoordelijkheid te nemen”, zegt het SP-Kamerlid. “Deze en andere klokkenluiders hebben hun burgerplicht gedaan en maatschappelijke misstanden gemeld, en zijn vervolgens aan hun lot overgelaten. Het is belangrijk dat de regering zich over deze helden ontfermt. De problemen van deze mensen zijn vaak heel praktisch en kunnen snel worden opgelost. De minister moet nu doorpakken.”

Betrokken SP'ers