SP verzacht gevolgen bewaarplicht voor kleine ondernemers

Met een minimale meerderheid en tegen de zin van de SP is de Wet bewaarplicht voor telecommunicatiegegevens vandaag aangenomen in de Tweede Kamer Daarmee wordt het mail-, bel- en surfverkeer van alle burgers opgeslagen. De SP stemde tegen deze wet omdat het niet effectief is in de strijd tegen de criminaliteit. Wel wist de SP een aanpassing in de wet te krijgen waardoor de gevolgen voor kleine ondernemers worden opgevangen.

Tweede Kamerlid Jan de Wit heeft er voor gezorgd dat kleinere providers en aanbieders van telecomdiensten eerlijker gecompenseerd zullen worden door de overheid. “Het is niet rechtvaardig dat de overheid van álle aanbieders, groot en klein, verlangt dat zij torenhoge investeringen doen om de systemen geschikt te maken voor het opvragen van gegevens zonder dat te compenseren.”

De vergoeding voor het opvragen van de bewaarde gegevens is een vast bedrag. Het gevolg hiervan is dat grote aanbieders, waarbij vaak gegevens worden opgevraagd, ruim uit de kosten komen en zelfs winst kunnen maken. Onderwijl blijven kleine aanbieders met de kosten zitten zonder compensatie te krijgen. Een Kamermeerderheid is het met de SP eens dat dit rechtvaardiger moet.

De in het wetsvoorstel gekozen manier van vergoeden is niet alleen onredelijk tegenover de kleinere aanbieder, maar kan ook negatief uitpakken voor de consument. Ook daar heeft de SP voor gewaarschuwd bij de behandeling van dit wetsvoorstel. Jan de Wit: “Wanneer de kosten die de aanbieders moeten maken niet op een eerlijke manier gecompenseerd worden, is de kans groter dat de kosten linea recta worden doorberekend aan de consument. Daardoor zullen internet en telefonie duurder worden. Deze gevolgen van dit wetsvoorstel hoop ik deels te ondervangen met mijn motie.”

Jan de Wit verwacht overigens niet dat dit wetsvoorstel probleemloos door de Eerste Kamer zal worden aangenomen. “Er zit onder anderen een buitengewoon kritische senator van het CDA in de Eerste Kamer, een hoogleraar recht en informatica, die zich al vaak negatief over dit wetsvoorstel heeft uitgelaten. Ook andere fracties zullen dit wetsvoorstel zeer kritisch beoordelen. Het is dus nog geen uitgemaakte zaak dat de Eerste Kamer dit wetsvoorstel aanneemt.”