nieuws

‘Poolse rechter dumpt buitenlandse CAO’

Brussel - Het bouwbedrijf Gal-Met betaalde in Denemarken een Poolse werker geen CAO-loon uit. De firma moest hem met steun van de vakbond en de Deense rechter het verschil terugbetalen. De aannemer liet het er niet bij zitten en wist dankzij een juridisch foefje een Poolse rechter zo ver te krijgen dat de Pool zijn € 11.000 weer aan Gal-Met moest teruggeven.

Geen antwoord Op 11 maart heeft SP-Tweede Kamerlid Paul Ulenbelt minister Donner over deze kwestie aan de tand gevoeld. Zou het kunnen dat Poolse rechters ook Nederlandse CAO’s ondergraven? Minister Donner sluit het niet uit, maar heeft er ‘vooralsnog’ geen aanwijzingen voor. Donner bleek niet in staat om de SP-vragen afdoende te beantwoorden. De minister kon geen uitleg krijgen van de Poolse autoriteiten over de vraag waarom hun rechter tot zo’n uitspraak kon komen.

CAO omzeild Daarom is nu ook SP-Europarlementslid Erik Meijer in het geweer gekomen. Hij eist van de Europese Commissie opheldering en wil dat de commissie bevordert dat alle werknemers het loon krijgen waar ze recht op hebben. “Krijgen ze dat niet, dan drukken ze andere - normaal betaalde - werknemers uit de markt. Dat is wat we hier in Brussel sociale dumping noemen’, aldus Meijer. Ook vindt de SP’er dat de Europese Commissie er voor moet zorgen dat een CAO niet onder het mom van ‘liberalisatie’ door buitenlandse rechters kan worden omzeild.