Laatste kans op referendum EU-verdrag

Morgen en donderdag vindt de behandeling plaats van het initiatiefwetsvoorstel voor een referendum over het Verdrag van Lissabon – de opvolger van de Eurogrondwet die door de Nederlandse en Franse bevolking werd afgewezen.

Het wetsvoorstel is op initiatief van de SP samen met de D66, GroenLinks, Partij voor de Vrijheid en de Partij voor de Dieren ingediend. Harry van Bommel: “Nadat het Kabinet vorig jaar besloot geen referendum te organiseren, hebben we in de Tweede Kamer het initiatief genomen, net als de Kamer dat vijf jaar geleden ook heeft gedaan. Daar hebben we het Kabinet niet voor nodig.”

Anders dan vijf jaar geleden is de steun vanuit de Kamer niet groot, vooral door de draai van de PvdA vorig jaar oktober. Van Bommel: “De beslissing om geen referendum te organiseren is te belangrijk om in kleine debatten af te handelen. De Nederlandse bevolking verdient een goed gemotiveerde beslissing. Vooral partijen die eerder vóór een referendum waren, zullen zich moeten verantwoorden. Het tijdstip van het debat, een week na Verantwoordingsdag, had niet beter gekozen kunnen worden.”

Naast de indieners van het wetsvoorstel, die zitting zullen nemen in de plenaire zaal op de plaatsen waar normaal het Kabinet zit, zal ook het Kabinet reageren en de Kamer van advies dienen. Van Bommel: “Eigenlijk een hypocriete situatie. Dankzij uitgelekte notulen van de ministerraad weten we dat deze regering de wet nooit zal ondertekenen, mocht er uiteindelijk toch een meerderheid in de Tweede en Eerste Kamer voor blijken te zijn. Daarmee saboteert het in feit de democratie.” Waarschijnlijk zal volgende week dinsdag het wetsvoorstel in stemming worden gebracht.