nieuws

De Hoop Scheffer, Merkel willen dat parlement meepraat over NAVO

De parlementen van de NAVO-lidstaten moeten meepraten over het nieuwe strategische concept van het bondgenootschap. Het huidige stamt uit 1999 en is achterhaald. In een mondiale veiligheidsstructuur moet de NAVO meer samenwerken met andere landen en internationale organisaties. Dat zeiden NAVO-secretaris-generaal De Hoop Scheffer en bondskanselier Merkel deze week in de parlementaire assemblee van de NAVO in Berlijn.

SP-senator Tiny Kox complimenteerde De Hoop Scheffer met zijn oproep voor een breed publiek en parlementair debat over de toekomst van de NAVO. Kox maakte samen met collega-senator Arjan Vliegenthart deel uit van de Nederlandse delegatie in Berlijn. Kox vroeg De Hoop Scheffer expliciet te benadrukken dat de nationale parlementen hun rol serieus moeten nemen. De NAVO-secretaris-generaal zei niet te weten of een oproep van hem in Nederland extra effect heeft, maar ook in het Nederlandse parlement ziet hij graag snel een dergelijk debat, zei hij in antwoord op de opmerking van Kox.

Bondskanselier Merkel noemde het werken aan een nieuw strategisch concept spannend en uitdagend. In de huidige omstandigheden is er geen plaats meer voor een allesbepalende supermacht. Alle NAVO-landen moeten samenwerken met de Verenigde Naties, de Europese Unie en landen als Rusland en Australiƫ.

De Hoop Scheffer zei dat de NAVO niet de politieagent van de wereld kan en wil zijn. Maar de wereld heeft wel behoefte aan mondiale afspraken en partners, zo zei hij.

Kox en Vliegenthart zijn blij met wat in Berlijn door De Hoop Scheffer en Merkel werd gesteld. Dat legt ook wat extra druk op minister Verhagen van Buitenlandse Zaken om na de zomer snel met de eerste gedachten van de regering over de toekomst van de NAVO naar het parlement te komen. De tijd dringt. In 2009 moet een Atlantische Verklaring al de nieuwe grote lijnen schetsen. Daarna moet in 2010 het nieuwe strategische NAVO-concept vastgesteld worden. De SP is voorstander van een sterkere rol voor de Verenigde Naties en een einde van de Amerikaanse dominantie, die tot een agressieve interventiepolitiek van de NAVO heeft geleid.

De NAVO-assemblee sprak verder uitgebreid over Afghanistan. Daarover lopen de meningen sterk uiteen. De Afghaanse generaal Karimi noemde een militaire overwinning op de Taliban gegarandeerd zeker. NAVO-generaal Ramms wilde niet verder gaan dan de stelling dat een militaire nederlaag hem niet mogelijk lijkt. Om echt te winnen moet er echter sociale, economische en politieke vooruitgang worden geboekt om de Afghanen te overtuigen dat het beter wordt. Volgens de voormalige NAVO-bevelhebber generaal Jones is de NAVO niet aan de winnende hand. Volgens andere deskundigen is ook verlies een serieuze mogelijkheid. Volgens Kox en Vliegenthart is er alles bijeen reden genoeg om nu in te zetten op een onderhandeld einde van de nu al zeven jaren durende oorlog in Afghanistan. Datzelfde werd hartstochtelijk bepleit door de Pakistaanse senator Khan van de Pakistaanse Volkspartij van de onlangs vermoorde Benazir Bhutto. Volgens Khan is de oorlog vooral rampzalig voor de bevolking van Afghanistan maar ook Pakistan. Zijn land heeft aan de grens met Afghanistan al meer dan 1000 soldaten verloren. Hoe langer de oorlog duurt, des te groter de kans dat hij naar Pakistan overslaat. Alleen een onderhandeld einde van de oorlog kan dat voorkomen, aldus senator Khan.