Gezondheidsschade door windmolens is niet af te kopen

SP-Kamerlid Paulus Jansen heeft gemengde gevoelens bij het voorstel van PvdA-Kamerlid Samsom om omwonenden die hinder ondervinden van windmolenparken, compensatie te geven in de vorm van korting op de stroomprijs. Jansen: "Ik kan me dit voorstellen voor bijvoorbeeld uitzichtverlies en slagschaduw, maar niet als het gaat om geluidshinder dat gezondheidsklachten kan veroorzaken. Dat moet je niet afkopen, maar voorkomen!"

Jansen stelde in februari al schriftelijke Kamervragen aan minister Cramer van milieu over de geluidsoverlast die hoge windmolens veroorzaken. Uit onderzoek blijkt dat deze windmolens door achterhaalde rekenmethoden van het ministerie van VROM, veel te dicht bij woningen worden geplaatst. Jansen: "Ik ben van mening dat deze rekenregels zo snel mogelijk aan de nieuwe inzichten moeten worden aangepast, zodat er geen grote windmolens meer te dicht bij woningen worden gebouwd."

Het antwoord op de Kamervragen laat drie maanden na dato nog steeds op zich wachten. Jansen: "Blijkbaar zit minister Cramer in een spagaat tussen de kabinetsdoelstelling om heel veel windmolens op land te gaan bijbouwen en de gezondheid van de Nederlandse burger. Duurzaamheid mag natuurlijk niet voor gezondheid gaan. Dit is te voorkomen door meer in te zetten op windmolens op zee. Helaas doet het kabinet dit nauwelijks."

Binnenkort organiseert de Tweede Kamer een hoorzitting over windmolens op land en op zee.

Betrokken SP'ers