nieuws

Buurten in de Buurt: De Maarsstee in Stadskanaal weggesloopt

SP-Kamerleden Paulus Jansen en Remi Poppe bezochten vrijdag de Maarsstee in Stadskanaal. Tijdens het bezoek werd duidelijk dat de wijk bijna helemaal zal verdwijnen en plaats zal maken voor duurdere huur- en koopwoningen. “Ik ga hier nooit niet weg.”

De familie Drenth woont in het ‘fase 1-gebied’, het deel van de Maarsstee dat op vrij korte termijn geheel tegen de vlakte moet. Bijna 300 eensgezinswoningen en appartementen verdwijnen. In 2009 wordt er, volgens de huidige planning een aanvang gemaakt met de nieuwbouw. Remi Poppe vindt de ruime eengezinswoning van de familie nog prima in orde: “De onderhoudsstaat is goed en de woning heeft een voor- en achtertuin. Voor deze woningen staan de mensen toch in de rij?”

Aan de keukentafel bij de familie Drenth

Mevrouw Drenth treurt dat er de buurt steeds sneller achteruit gaat nu er steeds meer woningen leeg komen te staan. “De appartementen in de flatjes om ons heen zijn bijna allemaal leeg. En ik ben in mijn straat één van de enigen die de tuin nog bijhoudt. De rest doet het niet meer. Alles gaat toch weg, zeggen ze.”

"De woningen kunnen op dit moment nog best worden verhuurd", beaamt Henk van der Meer, directeur van woningcorporatie WoonCom. "Maar we moeten inspelen op de krimp in de regio. Steeds meer mensen trekken weg en daardoor loopt de vergrijzing voor op de rest van Nederland. Daarom moet ik mijn woningaanbod gaan veranderen. In Stadskanaal stonden in 1995 ongeveer 250 woningen leeg, dat kon echt niet meer. Sinds die tijd zijn er ongeveer 500 woningen gesloopt en ongeveer 250 bijgebouwd."

Prima eensgezinswoningen staan te wachten op de slopershamer

Paulus Jansen kan zich voorstellen dat het nodig is om in te spelen op de krimp, maar vindt het onverteerbaar dat de prima eensgezinswoningen zonder pardon worden geconfronteerd met de sloophamer. "Dat de flatjes met maisonnettewoningen plaats moeten maken voor bijvoorbeeld ouderenwoningen om de vergrijzing op te vangen is nog te billijken. Maar dat de eensgezinswoningen waar dus nog gewoon vraag naar is allemaal weg moeten, is voor mij onbegrijpelijk."

Op pad met buurtbewoners

Dat het ook anders kan, bewijst de wijk Maarsveld. Daar speelde WoonCom heel anders in op de krimp in de regio. In de rijen met zes eensgezinswoningen werden er op strategische punten enkele woningen weggesloopt. Op die plaatsen kwam een garage of aanbouw terug. Hierdoor bleef de stedenbouwkundige structuur in tact en verdween de leegstand. Paulus Jansen: ""Op deze manier blijft ook de sociale cohesie in de wijk overeind en dat is erg belangrijk. Het is hier erg mooi geworden en ik snap daarom niet waarom er elders in Stadskanaal zo rigoreus gesloopt wordt."

In Maarsveld kregen sommige huurders er een garage bij.

Buurten in de Buurt SP-Kamerleden bezoeken de komende maanden wijken door Nederland, onder de titel 'Buurten in de Buurt'. De Kamerleden gaan vooral op bezoek in wijken die niet tot de 40 PR-wijken van het kabinet behoren, want naast deze wijken zijn er nog honderden andere wijken in Nederland die ook een steuntje in de rug kunnen gebruiken. De SP vindt alle wijken belangrijk en vooral de mensen die er in wonen, daarom is er tijdens alle bezoeken ruim aandacht voor de bewoners.