Voorstel SP aangenomen om mosselsector zekerheid te bieden

Vandaag heeft de Kamer unaniem ingestemd met een voorstel van SP-Kamerlid Hugo Polderman om de mosselvisserij te verduurzamen. Op die manier hoopt Polderman dat deze sector, die ernstig onder druk staat, toekomstige uitspraken van de Raad van State kan overleven.

Polderman: “De mosselvissers leven continu in onzekerheid of hun activiteiten nog wel geoorloofd zijn in kwetsbare natuurgebieden als de Waddenzee. Hun vergunning om te vissen is in ieder geval voor dit voorjaar ingetrokken. Het belangrijk om de schadelijke effecten van de mosselvisserij te beperken. Daarvoor zijn duurzame alternatieven voorhanden als mosselvangstinstallaties, hangcultures en kweek aan wal, maar die komen momenteel amper van de grond.”

De Tweede Kamer heeft op voorstel van Polderman de minister opgedragen een duidelijk plan op te stellen en einddoelen te maken voor duurzame alternatieven. Polderman hoopt dat de mosselvissers de toekomst weer met vertrouwen tegemoet kunnen zien.

Een andere aangenomen voorstel - van de SGP, SP en de ChristenUnie - roept de regering op tot compensatie van de mosselvissers die hard getroffen zijn door het intrekken van hun vergunningen. Polderman: “De mosselvissers zijn onlosmakelijk verbonden met onze Nederlandse cultuur. Ik ben dan ook blij met de steun van de Kamer om de problemen niet alleen op het bordje van de vissers te leggen.”