nieuws

Vogelaar steunt pleidooi Jansen voor verbod op open geisers

Er komt snel een verbod op het gebruik van -gevaarlijke- open geisers en CV-ketels in nieuwbouwwoningen, en voor bestaande woningen komt er een grote campagne om dergelijke toestellen te vervangen. Daarnaast krijgen alle nieuwbouwwoningen voortaan ramen die open kunnen. Dat zijn de drie belangrijkste toezeggingen die minister Vogelaar deed tijdens het debat met de Tweede Kamer over de gezondheid in woningen. SP-Kamerlid Paulus Jansen: “Vooral over het verbannen van de open verbrandingstoestellen ben ik zeer tevreden. Dat was een van mijn doelstellingen voor het debat.”

Jansen is zo tevreden, omdat open geisers en CV-ketels geen luchtafvoerpijp naar buiten hebben en hun verbrandingsgassen dus rechtstreeks in de woning lozen. De apparaten brengen dus vaak gezondheidsproblemen met zich mee. Jansen: "Relatief veel huurwoningen hebben nog van deze ouderwetse en gevaarlijke apparaten, met het verbod bewijst Vogelaar veel huurders in Nederland een grote dienst."

Ramen open De discussie over de te openen ramen ontstond na de uitzending van Zembla over de problemen met balansventilatie in de Amersfoortse wijk Vathorst. Daar bleken in enkele complexen geen beweegbare ramen aangebracht te zijn, omdat het “ventilatiesysteem al zorgt voor het inblazen van frisse lucht". Alle aanwezige Kamerleden wilden dat in het Bouwbesluit wordt opgenomen dat ramen open moeten kunnen. Jansen: “Het Bouwbesluit eist dit al lang, maar via een dubieuze regeling kunnen bouwers hier toch onderuit komen. Dat de gemeente Amersfoort daaraan heeft meegewerkt is zeer onverstandig. De minister gaat deze omweg gelukkig afsluiten.”

Jansen deed nog twee voorstellen om de kwaliteit van het binnenmilieu en de rechtsbescherming van de bewoners te verbeteren: de invoering van een APK voor woninginstallaties en een wettelijke verzekerde garantie.

Voor het SP-voorstel over de APK was helaas onvoldoende steun. De verzekerde garantie komt binnenkort terug bij het debat dat de Kamer binnenkort voert over de bouwregelgeving en het gemeentelijk bouwtoezicht.