Van Raak komt met initiatiefwet klokkenluidersfonds

Omdat het kabinet blijft weigeren een klokkenluidersfonds in te stellen, komt SP-Kamerlid Ronald van Raak zelf met een initiatiefwet ter ondersteuning van werknemers die misstanden bij bedrijven of de overheid aankaarten. Die wet is volgens Van Raak hard nodig nu ook uit een onderzoek van de regering is gebleken dat de bestaande regelingen voor klokkenluiders niet werken.

De Tweede Kamer steunde in november 2007 al een voorstel van Van Raak om een fonds voor klokkenluiders in het leven te roepen. PvdA-minister Ter Horst weigerde dit besluit toen uit te voeren. Uit eigen onderzoek van de minister komt nu echter ook naar voren dat de bestaande regelingen niet werken. Burgers durven geen misstanden te melden en mensen die dit wél doen komen in de problemen. Van Raak neemt daarom zélf het initiatief voor een wet voor een klokkenluidersfonds.

Van Raak: “Klokkenluiders raken verstrikt in de regelingen en staan meestal als individu tegenover een grote organisatie. Zonder melding van misstanden kunnen we geen problemen oplossen. We moeten als samenleving klokkenluiders helpen en niet in de kou laten staan. Ik stel voor dat mensen zich kunnen melden bij de Nationale Ombudsman, die de klokkenluiders verder begeleidt. Zij moeten daarbij een beroep kunnen doen op een fonds, om juridische kosten en andere proceskosten te betalen. Klokkenluiden is een burgerplicht. Mensen die deze plicht vervullen verdienen onze steun.”

Nederland kent een aantal beroemde klokkenluiders, zoals Ad Bos, Fred Spijkers, en Paul Schaap. Zij brachten ernstige misstanden aan het licht in de bouwwereld, bij het ministerie van Defensie en bij de kernreactor in Petten. Deze en andere klokkenluiders raakten daarna in grote persoonlijke en financiële problemen.

Betrokken SP'ers