nieuws

Van Bommel: Niet naar Saoedi-Arabië en geen extra geld voor snoepreisjes

De Buitenlandcommissie van de Tweede Kamer moet vriendelijk bedanken voor de uitnodiging van het parlement van Saoedi-Arabië om eens langs te komen. Dat heeft SP-Kamerlid Harry van Bommel deze week bepleit tegenover zijn collega-woordvoerders buitenlandse zaken. Ook is het volgens hem niet nodig om het reisbudget voor de buitenlandse reisjes aan te vullen. “De Kamer is te reislustig en de fracties van PvdA en CDA zien de buitenlandse reizen als welkome traktatie in plaats van een politieke activiteit.”

De Buitenlandcommissie heeft een budget van 68.000 euro om twee keer per jaar een reis te maken, maar is al besteed aan een reis naar Indonesië. Er werd al snel gesteld dat deze pot moet worden aangevuld, zodat ook een reis naar het Arabische schiereiland kan worden gemaakt. Van Bommel vindt dat echter niet nodig: “Een reis naar Saoedi-Arabië moet helemaal geen prioriteit krijgen, extra budget is echt niet nodig. Er zijn landen waar Nederland een veel belangrijkere relatie mee heeft en het ligt dus meer voor de hand om die landen te bezoeken.”

Van Bommel vraagt zich af wat we in die landen kunnen leren. “Saoedi-Arabië kun je nauwelijks een democratie noemen en het parlement is er geen volksvertegenwoordiging. Dat maakt het ook nog eens ongepast om het land met een bezoek te vereren.”

De commissie heeft nu zeer tegen Van Bommel’s zin extra budget gevraagd aan het bestuur van de Tweede Kamer, speciaal voor deze reis. Om het reisbudget van de Kamer te beperken heeft hij een alternatief voorstel gedaan. “Nu gaat de Kamer met drie leden van de CDA-fractie, twee van de PvdA en een lid van de overige fracties. Dat is natuurlijk belachelijk. Laat alle fracties slechts één lid meesturen, dat scheelt meteen veel geld. De Kamer is te reislustig en de fracties van PvdA en CDA zien de buitenlandse reizen als welkome traktatie in plaats van een politieke activiteit. Het geld van de belastingbetaler wordt zo niet goed gebruikt. Saoedi-Arabië kun je ook in de zomervakantie bezoeken. Op eigen kosten. Ik wed dat de belangstelling dan een stuk geringer is.”