nieuws

SP verontrust over bezuiniging op geld voor probleemwijken

SP-Kamerlid Paulus Jansen wil snel duidelijkheid over geruchten dat minister Vogelaar fors wil gaan snijden in geld dat is bedoeld voor de aanpak van probleemwijken. De minister selecteerde vorig jaar 40 van deze wijken om goede sier mee te maken. Jansen: “Deze wijken hebben nu de aandacht. Maar juist voor de probleemwijken die niet door de minister zijn geselecteerd, zal deze bezuiniging desastreus uitpakken. Op deze manier hebben we straks geen 40, maar 400 probleemwijken!”

De SP uitte vorig jaar al stevige kritiek op het wijkenbeleid van de minister. Jansen vreesde destijds al dat de focus op slechts 40 wijken zou leiden tot het vergeten van de problemen in andere wijken.

Vogelaar meldde toen dat dit niet zo'n vaart zou lopen, omdat deze wijken gewoon gebruik konden blijven maken van de gelden die beschikbaar zijn voor het "grote stedenbeleid" en "stedelijke vernieuwing". Jansen: “Als ik de berichten vanuit de gemeenten mag geloven, is dit helemaal niet waar. Het kabinet wil vanaf 2009 deze gelden gaan halveren. Onverantwoord wat mij betreft.”

De SP heeft inmiddels om een reactie van de minister gevraagd en zal dit punt aan de orde stellen tijdens een debat volgende week over de wijkaanpak.