nieuws

Roemer gematigd positief over rapport Elverding

Na het verschijnen van het rapport van de commissie-Elverding – die belast was met het versnellen van procedures rond wegen en andere grote infrastructurele projecten – is SP-Kamerlid Emile Roemer gematigd positief: “De belangrijkste conclusie is dat de overheid vaak verantwoordelijk is voor vertraging en niet bezorgde burgers of milieuorganisaties, zoals vaak beweerd wordt. Ik heb zeker wel wat kritische kanttekeningen, maar we hebben een rapport waar we als politiek verder mee kunnen.”

De commissie wijt de vertragingen bij projecten onder meer aan teveel ruziënde bestuurslagen, te weinig gereserveerd geld en een trage overheid. Eén van de voorstellen betreft een opleveringstoets, waarin na afronding van de bouw, het project bekeken wordt en bepaald wordt of wel aan de gemaakte afspraken is voldaan.

Verder pleit Elverding voor het eerder betrekken van de bevolking, zelfs al in de verkenningsfase. Ook moeten lagere overheden makkelijker ‘overruled’ kunnen worden, wanneer Rijk en gemeente het niet eens worden. Roemer: “Ik snap dat de landelijke overheid – die voor het algemeen belang staat – soms over het belang van één gemeente heen moet stappen, maar ik ben wel kritisch over het volledig inperken van de inspraak van bijvoorbeeld gemeenten. Zo heeft de gemeente Zaandam – samen met omwonenden – het voor elkaar gekregen dat er extra geluidsschermen langs de snelweg werden geplaatst.”

Roemer was ook kritisch over het voorstel van de commissie om toch de spoedwet wegverbreding te redden, zeker nadat de Commissie zelf aangaf deze wet alleen in uiterste noodgevallen te gebruiken. “Ik denk dan toch sneller aan een urgente dijkverhoging. Een snelweg lijkt me toch niet zo’n uiterste noodzaak.”

Ook het voorstel om bij procedurefouten de rechter een besluit niet te laten vernietigen, maar een schadevergoeding toe te wijzen aan de gedupeerden viel niet in goede aarde: “Het risico is dat men dan steeds slordiger met de regels omgaat en eventuele slachtoffers gewoon uitkoopt, dat lijkt me geen goed plan,” aldus Roemer.