nieuws

Poppe: Nationaal Wijkenfonds in plaats van 40 Vogelaarwijken

De SP vindt dat minister Vogelaar haar plan om 40 wijken te verbeteren moet schrappen. In plaats daarvan moet een Nationaal Wijkenfonds worden opgericht waaruit plannen betaald worden voor álle wijken die ondersteuning kunnen gebruiken.

SP-Kamerlid Remi Poppe: “De 40 wijken zijn nog geen steek verder geholpen en al die andere wijken in Nederland staat een zware tijd te wachten. Het huidige beleid bereikt precies het tegenovergestelde. De sociale volkshuisvesting schuift naar de rand van de afgrond.”

“Het 40-wijkenplan van Vogelaar en de graai van dit kabinet uit de kas van de corporaties leiden er toe dat de andere wijken verder op achterstand komen. Als klap op de vuurpijl wil de minister het bedrag halveren voor de stedelijke vernieuwing, waar die andere wijken gebruik van moeten maken. Ze gaat blijkbaar alleen maar voor haar 40 PR-wijken en laat de rest gewoon stikken.”

De SP vindt dat de minister haar blik moet verruimen naar àlle wijken die dit nodig hebben. Dit moet in samenwerking met de gemeenten, de corporaties en vooral ook de wijkbewoners. Poppe: “Het Rijk moet helpen met een Nationaal Wijkenfonds en praktische wetgeving. Voeg de budgetten voor het grote stedenbeleid en de stedelijke vernieuwing samen in een wijkenfonds, waaruit gemeenten met goed onderbouwde plannen een bijdrage kunnen krijgen.”

Betrokken SP'ers