nieuws

Ook PvdA-Kamerlid hekelt winstbelasting corporaties

PvdA-Kamerlid Boelhouwer heeft onlangs op een lokale bijeenkomst van zijn partij over de sociale volkshuisvesting gezegd dat "de PvdA er niet goed aan heeft gedaan om de winstbelasting voor woningcorporaties in te voeren". Hij kondigde aan om dit in Den Haag nog eens op de agenda zetten. SP-Kamerlid Paulus Jansen: "Ik ben erg blij dat in ieder geval één PvdA-Kamerlid inziet dat deze belastingheffing het einde is van de sociale volkshuisvesting. Ik sta dan ook te popelen om dit onzalige plan nogmaals in de Kamer te bespreken en het dan ook zo snel mogelijk terug te draaien."

De SP waarschuwde al meerdere malen voor de effecten van de winstbelasting voor de corporaties. Corporaties zullen zich meer en meer gaan gedragen als projectontwikkelaars, waardoor de bouw van betaalbare huurwoningen naar de achtergrond wordt gedrongen. Veel gemeente-besturen melden dat deze belastingheffing de investeringen van corporaties in hun gemeente zal afremmen.

Jansen: "Dit werd Boelhouwer blijkbaar pas duidelijk na een bijeenkomst met mensen die hier in de praktijk mee te maken hebben. Beter laat dan nooit zullen we maar zeggen. Wellicht is het handig als de ministers Bos en Vogelaar ook eens met deze mensen gaan praten. Ik nodig hen bij deze uit om dit samen met mij te gaan doen."

Jansen heeft inmiddels schriftelijke vragen ingediend aan de ministers Vogelaar en Bos.