nieuws

Meer eerbied nodig voor onze doden

SP-Kamerlid Ronald van Raak wil dat er een einde komt aan de misstanden bij het ruimen van graven in Nederland. De afgelopen jaren kwam aan het licht dat op sommige begraafplaatsen stoffelijke resten met machines worden opgegraven en in een ‘knekelput’ worden gestort. Van Raak: "We moeten meer eerbied hebben voor onze doden."

Ronald van Raak bij opnames van het programma Netwerk, dat deze week aandacht aan het onderwerp besteedde

Van Raak bij opnames van het programma Netwerk, dat aandacht aan het onderwerp besteedde

Graven worden vaak na tien jaar geruimd. Begraafplaatsen hebben veel vrijheid om dat te doen. Van de ongeveer 2.000 begraafplaatsen doen de meesten dat op een waardige manier. Veel te vaak komen echter misstanden aan het licht, zoals onlangs gebeurde op een begraafplaats in Schiedam, waar restanten van kleding en kisten, botten en gebitten werden aangetroffen in een onafgedekte knekelput. In dergelijke putten worden de stoffelijke resten van verschillende graven bijeengegooid. Een oorzaak van de problemen is de open inschrijving, waarbij begraafplaatsen de ruimingen kunnen gunnen aan de goedkoopste bieder.

De Landelijke Organisatie van Begraafplaatsen heeft regels opgesteld voor het ruimen van graven, maar die zijn niet voldoende, worden niet altijd nageleefd en nauwelijks gecontroleerd. De regering heeft een nieuwe Wet op de Lijkbezorging gemaakt, maar daarin is nog steeds niets geregeld voor het ruimen van graven. De SP heeft voorgesteld om dit alsnog te doen. Het ruimen van stoffelijke resten moet met de hand gebeuren en de huidige knekelputten moeten verdwijnen.

Volgens Van Raak is het heel eenvoudig en niet duur om na ruiming de stoffelijke resten te scheiden van het afval, op te bergen in een buidel of doos en apart bij te zetten in een verzamelgraf: "Goede voorbeelden laten zien dat het kan. Een comité van verontruste nabestaanden heeft met een aantal gemeenten een convenant gesloten. Met dit voorstel wil ik verzekeren dat alle begraafplaatsen op een waardige manier werken."