nieuws

Kabinet steunt voorstel SP over Wereldbank

Het kabinet heeft vandaag steun toegezegd aan het SP-voorstel om te stoppen met het opleggen van economische beleidsvoorwaarden door de Wereldbank. Deze instelling legt ontwikkelingslanden al decennialang voorwaarden op met betrekking op privatiseringen, liberaliseringen en minder overheidsuitgaven voor zorg en onderwijs.

Ondanks de schadelijke gevolgen van deze politiek voor de ontwikkeling van deze landen, blijkt uit diverse onderzoeken dat de Wereldbank hier nog steeds mee doorgaat. Het kabinet stelt dat de Wereldbank haar gedrag verandert. De SP stelt deze kwalijke praktijken al langere tijd aan de orde.

SP-Kamerlid Ewout Irrgang is tevreden met de toezegging die minister Koenders (Ontwikkelingssamenwerking) vandaag deed. “Het kabinet liet er geen twijfel over bestaan: verplichte liberaliseringen en privatiseringen moeten stoppen. Ik zal ze hier aan houden. Iedere keer dat wij een melding krijgen van bijvoorbeeld een door de Wereldbank opgelegde waterprivatisering, zullen wij aan de bel trekken.”

De SP heeft in het debat van vandaag verder haar grote ongenoegen geuit over de geringe democratisering bij het IMF en de Wereldbank. Er komen nieuwe stemverhoudingen binnen het IMF, maar die veranderen weinig aan de zeer beperkte invloed van ontwikkelingslanden. Irrgang: “Ontwikkelingslanden zien nauwelijks een toename in hun stemaandeel in het IMF, slechts 1,6% terwijl rijke landen een stemaandeel van bijna 60% behouden. Dat kan natuurlijk niet, dat moet echt anders.”

Ewout Irrgang

Voorafgaand aan het debat vond een actie plaats van A SEED op het Plein voor de Tweede Kamer, waar Irrgang ook aanwezig was.