nieuws

JSF: De belastingbetaler wordt dubbel gepakt

SP-Kamerlid Van Velzen is verbijsterd over de weigering van verschillende bedrijven om een deel van de omzet van de Joint Strike Fighter (JSF) aan de Staat terug te geven. Niet alleen worden daarmee afspraken uit het verleden geschonden, ook is het essentieel dat het bedrijfsleven als één blok verantwoordelijkheid neemt om de mega-investering van de Staat gedeeltelijk terug te betalen. Van Velzen: "De bedrijven handelen kennelijk graag onder het motto: wel de lusten maar niet de lasten. Die lasten leggen ze nu grotendeels bij de belastingbetaler neer, die toch al niet zat te wachten op de peperdure JSF."

Bedrijven kunnen fors winst maken door materialen te leveren bij de ontwikkeling van de JSF. Het terugsluizen van 3,5% van hun omzet is de tegenprestatie voor de 800 miljoen die de Nederlandse belastingbetaler inmiddels in het project heeft gestoken. Van Velzen: "De overeenkomst die gesloten werd tussen de regering en het bedrijfsleven was een belangrijke pijler onder de deelname van Nederland aan de JSF. Nu deze deels wegvalt is de belastingbetaler dubbel gepakt. Eerst voor de ontwikkeling van een vliegtuig dat Nederland niet nodig heeft, en later voor de aanschaf ervan. Dat is onacceptabel."

Van Velzen roept staatssecretaris de Vries van Defensie en minister van der Hoeven van Economische Zaken dinsdag naar de Kamer om opheldering te krijgen. Van Velzen: "Ik wil de keiharde garantie dat we geen verlies gaan draaien bij de Nederlandse deelname aan het ontwerp en de productie van de JSF. We moeten koste wat het kost voorkomen dat dit de nieuwe Betuwelijn wordt. Ook ga ik de bewindslieden vragen om het Sociaal en Cultureel Planbureau opnieuw te laten berekenen wat de JSF gaat opleveren voor de Nederlandse werkgelegenheid en economie. Zoals het er nu naar uitziet kan ik me namelijk niet voorstellen dat het project de verwachtingen waar maakt."