nieuws

Irrgang bepleit politieke toets voor staatsfondsen

Tweede Kamerlid Ewout Irrgang doet vandaag een oproep aan het kabinet: kom met een politieke toets als staatsfondsen uit bijvoorbeeld Rusland of China een belang in strategische Nederlandse bedrijven proberen te nemen. In oktober wilde het kabinet nog wachten op een onderzoek naar de risico’s van deze fondsen. Dit onderzoek is er inmiddels, maar levert geen nieuwe voorstellen op, maar wel weer een nieuw onderzoek.

Staatsfondsen zijn buitenlandse fondsen die dankzij geld van hun regeringen beschikken over een enorm kapitaal. Dit zijn bijvoorbeeld landen met grote olie- en/of gasvoorraden zoals Rusland en de Oliestaatjes uit het Midden-Oosten, maar ook landen zoals China die erg rijk worden van de export. “Nu is er op zich niets mis mee indien er geld in Nederlandse bedrijven wordt gestoken, maar we moeten ons wel afvragen of we een vreemde mogendheid invloed willen geven in strategische bedrijven”, aldus Irrgang. Het risico is zeker aanwezig dat deze belangen op den duur misbruikt gaan worden om politieke druk uit te oefenen of om eigen industrieën te versterken ten koste van onze economie. Irrgang: “Ik wil niet dat SBS of ING Chinese staatsbedrijven worden en misbruikt kunnen worden uit politieke motieven.”

Het kabinet ziet deze gevaren wel, maar wil vooral inzetten op een vrijwillige gedragscode. Zo’n gedragscode is goed volgens de SP, maar dan moet die code wel wettelijk verplicht worden. Het belangrijkste punt wordt door het kabinet vooruitgeschoven of zelfs ronduit afgewezen: een politieke toets op staatsfondsen die een belang willen nemen in strategische bedrijven. De SP vindt dat bij overnames goed gekeken wordt naar het algemeen belang en waar kan het algemeen belang beter worden getoetst dan in de politiek? Zo’n vorm van toetsing bestaat al in de VS en in beperktere mate in Engeland. Balkende IV zou Balkenende IV echter niet zijn als er niet eerst weer een onderzoek moet komen. Irrgang: “Na de topinkomens, opkoopfondsen, en het ontslagrecht schuift dit kabinet weer een beslissing voor zich uit met nog een onderzoek. De tijd voor onderzoeken is voorbij. Het is tijd om nu onze nationale belangen te beschermen."