nieuws

Geen post in Amsterdam: stakers zijn vastberaden (video)

Zo'n 500 werknemers van TNT waren vandaag op het Beursplein in Amsterdam om te laten zien dat zij de concurrentie op arbeidsvoorwaarden in de postsector over hun rug niet langer pikken. Het protest is onderdeel van verschillende lokale stakingen. De aftrap vond woensdag in Den Haag plaats. Wanneer TNT de eisen niet inwilligt, zal 27 mei een landelijke staking volgen. Gesthuizen: “Ik heb vandaag weer veel vastberaden mensen gezien die niet alleen boos zijn op de TNT, maar ook op politiek Den Haag. Doordat die bedrijven niet wil verplichten normale arbeidsvoorwaarden aan hun personeel te geven, worden van hun echte banen, bijbanen gemaakt.”

Verslag van de demonstratie, interviews met postwerkers en een reactie van onderhandelaar Wiechmann

De onderhandelingen van de vakbonden en TNT liepen na een jaar van trekken en duwen volledig vast. Niet alleen weigert TNT om tegemoet te komen aan de looneis van 3,5 procent - het bedrijf wil ook nog eens dat de werknemers op den duur 25 procent van hun loon inleveren. De arbeidsvoorwaarden van de werknemers in de post staan zwaar onder druk. Sinds de liberalisering van de postmarkt wordt er door nieuwe bedrijven op de markt betaald met stukloon: bezorgers krijgen niet per uur maar per stuk dat ze bezorgen betaald. Hiermee komen veel bestellers uit onder het minimumloon en hebben ze bovendien geen sociale rechten als doorbetaling bij ziekte, vakantiegeld of ontslagbescherming.

Gisteren bereikten FNV Bondgenoten en CNV Publieke Zaak met twee van de drie nieuwe postbedrijven een beginselakkoord over arbeidsvoorwaarden. Het resultaat is echter teleurstellend; de afspraken bestaan uit louter intentieverklaringen – er is geen sprake van een harde overeenkomst. FNV Abvakabo vreest dat de bedrijven zich daarom niet aan de afspraken zullen houden en ziet het akkoord niet als een goede basis om te komen tot fatsoenlijke arbeidsvoorwaarden. De bond roept de politiek op om aan te geven hoe zij de werknemers wil beschermen, voor die tijd zal ze het akkoord niet ondertekenen. Gesthuizen: “Ik heb inmiddels een verzoek ingediend bij staatssecretaris Heemskerk (PvdA) vraagt om deze duidelijkheid te geven.”

Tijdens een door de SP aangevraagd spoeddebat eerder deze week, riep SP Tweede Kamerlid Sharon Gesthuizen staatssecretaris Heemskerk ter verantwoording. Vrijwel alle politieke partijen gaven toen echter aan niets te willen doen aan de situatie voor de werknemers op de postmarkt. De werknemers zien geen ander middel meer dan actievoeren en staken om politiek en bedrijven te bewegen tot een halt aan de uitbuiting.