nieuws

Eindelijk openheid over sponsoring hoogleraren

SP-Kamerlid Jasper van Dijk is verheugd dat minister Plasterk eindelijk openheid gaat eisen van universiteiten over de sponsoring van hoogleraren. De minister kondigde dit zaterdag aan in reactie op een bericht in de Volkskrant dat een kwart van de bijzonder hoogleraren wordt gesponsord. De SP dringt al enige tijd aan op openheid over sponsoring, maar Plasterk vond steeds dat hij daar “geen rol” in had.

“Het is vooruitgang dat de schimmige financiële banden tussen bedrijven, overheden en universiteiten openbaar worden gemaakt. De toenemende commercialisering van het wetenschappelijk onderzoek vraagt om transparantie”, aldus Van Dijk.

Door het besluit van Plasterk komt er een einde aan de vrijblijvende zelfregulering van universiteiten rond sponsoring van hoogleraren. Van Dijk zou het liefst nog een stap verder gaan. “Om de onafhankelijkheid van onderzoekers te waarborgen, dienen universiteiten de 'Verklaring van wetenschappelijke onafhankelijkheid' van de Academie van Wetenschappen (KNAW) te hanteren. Deze Verklaring bepaalt dat de opdrachtgever geen invloed mag uitoefenen op het onderzoek”, zegt hij. “Ook dient een buffer geplaatst te worden tussen opdrachtgever en universiteit. Dat kan door de oprichting van een onafhankelijk fonds waar bedrijven en andere sponsors het geld in storten.” Het Kamerlid stelt dit dinsdag aan de orde bij het vragenuurtje.

Betrokken SP'ers