nieuws

Donner goochelt met gegevens over herbeoordelingen WAO

De helft van de herbeoordeelde WAO’ers heeft binnen achttien maanden werk gevonden. Althans, dat meldt minister Donner van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Tweede Kamerlid Paul Ulenbelt vindt dat de minister goochelt met gegevens.

Ulenbelt: “Donner rekent een baan van korter dan een half jaar en zelfs een oproep- of nulurencontract als succesvolle uitstroom naar werk. Wie goed naar de cijfers kijkt, ziet dat van de mensen die tijdens de herbeoordeling geen werk hadden, slechts 6 procent nu een vast contract heeft. De droomcijfers van Donner zijn een nachtmerrie voor de mensen om wie het gaat.”

De inkomens zijn na de herbeoordeling veelal gedaald: 64% van de herkeurden moet rond komen van minder dan 1100 euro netto. Ulenbelt: “Dat zijn geen cijfers om trots op te zijn. Het beleid ‘werk boven inkomen’ van voormalig minister De Geus en zijn opvolger Donner heeft gefaald. De praktijk is: geen werk en een lager of geen inkomen. Er is alle reden om de onbillijke eisen voor de herbeoordeling van WAO-ers te herzien.”

Betrokken SP'ers