College van Rijksadviseurs krijgt meer invloed in het ruimtelijk beleid

Het Kabinet vindt dat het culturele aspect in de ruimtelijke ontwikkeling een grotere rol moet gaan spelen. Dit antwoordt minister Cramer op een aangenomen motie van SP-Kamerlid Hans van Leeuwen. Voor de zomer van 2008 komt het Kabinet met een "Visie Architectuur en Ruimtelijk Ontwerp", waarin er nadrukkelijk een koppeling wordt gelegd tussen het culturele aspect en de ruimtelijke ontwikkeling. Het College van Rijksadviseurs vervult hierbij haar onafhankelijke adviserende rol. Hans van Leeuwen: "Dit is een belangrijke stap in de strijd tegen verrommeling. Het betekent wat mij het einde aan die lelijke vierkante dozen langs het snelwegen en die witte schimmel aan boerderettes die door het hele land het uitzicht verstoren. Nieuwbouw en herinrichting zal voortaan het oorspronkelijke landschap moeten versterken".

De rijksbouwmeester en rijksadviseurs brengen in eerste instantie gevraagd of ongevraagd adviezen uit aan de betrokken minister. Daarnaast werken zij samen in een College van Rijksadviseurs. Het College van Rijksadviseurs bestaat uit Rijksbouwmeester Mels Crouwel en drie rijksadviseurs: Dirk Sijmons voor het landschap, Fons Asselbergs voor het cultureel erfgoed en Jan Brouwer voor de infrastructuur.

De focus van het College ligt op het aansturen en stimuleren van ontwerpend onderzoek en ontwerp, op de borging van kwaliteit en op het verbeteren van het opdrachtgeverschap van de overheid. Van Leeuwen: "Vooral dit laatste is van belang. Lagere overheden ontbreekt het nogal eens aan tijd en kennis om een kwalitatief goede opdracht te omschrijven en die in de onderhandelingen met ontwikkelaars en aannemers te onderbouwen. Steun van Rijksadviseurs is dan erg belangrijk".