nieuws

Bos verzuimt topinkomens echt aan te pakken

SP-Kamerlid Sadet Karabulut vindt dat het kabinet slechts met schijnmaatregelen komt om een einde te maken aan het gegraai in de top van het Nederlands bedrijfsleven. Dat zei zij in het debat over de topinkomens deze week. “De minister van Financiën heeft het over het bestrijden van ‘excessen’ terwijl alle miljoenensalarissen excessief zijn. De maatregelen raken slechts een klein deel van de absurd hoge inkomens die topmanagers in het Nederlands bedrijfsleven opstrijken”, aldus Karabulut.

Tijdens het debat over de maatregelen van het kabinet tegen topinkomens, werd pijnlijk duidelijk dat minister Bos zwicht voor de belangen van werkgevers. De SP-voorstellen om te komen tot wettelijke maatregelen werden weggewuifd. Karabulut: “Dit kabinet vindt het best dat de top zichzelf verrijkt terwijl de werknemers die de winsten mogelijk maken niet of nauwelijks delen in de overvloed. Van eerlijk delen wil dit kabinet niets weten”.

De SP stelt voor om de variabele beloningen in de vorm van bonussen, opties en aandelen wettelijk te verbieden. Dit voorstel werd zelfs niet door de PvdA ondersteund, terwijl ook zij toegeeft dat er geen relatie bestaat tussen prestatie en beloning. Een ander voorstel van de SP, dat het kabinet oproept om zich hard te maken om alle lonen, dus ook van de mensen aan de top, onder een CAO te brengen werd door minister Bos afgewezen. “Wij gaan niet over wie onder de CAO vallen, dat zijn de sociale partners”, zei hij. Volgens Karabulut is dat een schande omdat het kabinet wel durft te spreken over loonmatiging van gewone werknemers.

Karabulut: “Dit kabinet zegt weliswaar het eerste kabinet te zijn dat maatregelen treft om de topinkomens aan te pakken maar verzuimt om echte stappen te zetten om het graaien aan de top te stoppen. Dit zijn slechts schijnoplossingen.”

Betrokken SP'ers