nieuws

AOW-voorstel Donner overbodig, investeer liever in andere groepen

Het voorstel van minister Donner om mensen te stimuleren na hun 65e door te werken is overbodig en zal weinig opleveren. Dat stelt SP-Kamerlid Paul Ulenbelt in reactie op het idee dat Donner dit weekeinde lanceerde. De CDA-minister wil mensen die na hun 65e doorwerken een hoger AOW geven. “Donner blijft maar bezig met het porren van werknemers, terwijl hij veel meer kan bereiken door de werkgevers aan te zetten niet steeds de makkelijkste oplossingen te kiezen,” aldus Ulenbelt.

Paul Ulenbelt

Woordvoerder Sociale Zaken Paul Ulenbelt

Donner wil mensen die op hun 66e doorwerken geen AOW meer geven, om het AOW-bedrag daarna met 5% te verhogen. Wie ook op zijn 67e doorwerkt, krijgt een verhoging met 10%. “Het klinkt sympathiek, maar is geen eerlijke en geen slimme maatregel,” stelt Ulenbelt. “Alleen mensen die nog gezond van lijf en leden zijn, komen voor de bonus in aanmerking. Mensen in zware beroepen hebben niets aan dit voorstel. Het zal een tweedeling in AOW-land geven.”

“Het liefst zou Donner (net als in Duitsland) de AOW-leeftijd gewoon verhogen, maar dat lukt nu niet. Daarom komt hij nu met dit voorstel. Het gevaar is dat langer doorwerken straks de standaard wordt. De meeste mensen kunnen dat na een arbeidzaam leven echter niet, fysiek niet en mentaal niet.”

Er zijn volgens Ulenbelt geen grote groepen die na hun 65e willen blijven werken. “Er zijn echter wel honderdduizenden mensen met een arbeidsbeperking, of in de categorie 45 tot 60, die heel graag aan de slag willen. Maar die komen niet aan de bak omdat de meeste werkgevers en de politiek liever naar makkelijke oplossingen kijken om te voldoen aan de vraag naar arbeid. Ze zetten liever de grenzen nog wat verder open voor mensen uit Oost-Europa dan dat ze investeren in mensen in eigen land. Laat Donner nu eens niet alleen kijken naar werknemers, maar vooral werkgevers prikkelen om niet steeds de makkelijkste weg te kiezen.”

Nu stoppen mensen gemiddeld op hun 62e met werken. De mensen die nu na hun 65e doorwerken doen dat meestal niet voor hun lol, maar omdat ze onvoldoende pensioen hebben opgebouwd. Minister Donner ziet de bonus ook als oplossing voor mensen die geen recht hebben op volledig AOW omdat ze niet 50 jaar in Nederland hebben gewoond. Ulenbelt: “Dit is geen oplossing. De SP wil geen samenleving waarbij ouderen gedwongen worden door te werken om aan armoede te ontsnappen.” Eerder heeft de SP voorstellen gedaan om de mensen met een onvolledige AOW uit de armoede te halen.