nieuws

Actie bij voorjaarsoverleg voor koopkrachtcompensatie

‘Laat niemand op een houtje bijten, maak werk van eerlijk delen.’ Met die boodschap wachtten SP-Kamerleden Sadet Karabulut en Paul Ulenbelt woensdag ministers, vakbondsleiders en werkgevers op bij de Sociaal-Economische Raad in Den Haag. In het grauwe SER-gebouw aan de Bezuidenhoutseweg begon vandaag het voorjaarsoverleg tussen de sociale partners.

Jarenlang is tegen gewone mensen gezegd dat ‘na het zuur het zoet’ zou komen. Maar hoewel de economie weer mee zit, gaat de koopkracht voor vrijwel iedereen wéér achteruit. Behalve voor de zogenaamde topbestuurders die nu weer oproepen tot loonmatiging. De mannen aan het roer van de bedrijven die op de AEX-beurs staan genoteerd, kregen vorig jaar gemiddeld liefst 23% extra. De SP stelde die onrechtvaardigheid vandaag aan de kaak met protestborden bij de ingang van het SER-gebouw in Den Haag.

De SP’ers riepen de deelnemers aan het overleg, waaronder ministers Bos en Donner en werkgeversvoorman Wientjes, op om een streep te zetten door het plan om de BTW te verhogen. Ulenbelt: “Dat zal namelijk leiden tot hogere rekeningen en duurdere boodschappen, waardoor nog meer mensen moeite zullen krijgen rond te komen.”

Sadet Karabulut deelde zoethout uit aan ministers en staatssecretarissen, zodat ook zij eens zouden ervaren hoe het is om op een houtje te bijten. Maar voorlopig staat voor hen nog steeds een salarisverhoging tot 30% gepland.