nieuws

WMO: marktwerking thuiszorg blijft

"De markt maakt meer kapot dan je lief is. De professionele huishoudelijke verzorging dreigt pijlsnel te verdwijnen." Dat zei Agnes Kant in het debat met staatssecretaris Bussemaker over de problemen als gevolg van meer marktwerking in de thuiszorg.

De SP heeft in het debat lof geuit voor de oplossing die de staatssecretaris biedt voor het probleem met de alfahulpen. Kant: "Ik ben echt blij met deze maatregel. De SP heeft er lang op gehamerd dat er een eind moet komen aan de de massale inruil van ervaren gekwalificeerde krachten in loondienst voor goedkopere alfahulpen. Het gaat ten kosten van het personeel maar óók van de kwaliteit van zorg."

De komende wetswijziging is daarom een goede eerste stap, maar helaas onvoldoende. Als de marktwerking, via de verplichte aanbesteding voor gemeenten blijft bestaan, blijft de 'race to the bottom' als het gaat om tarieven en arbeidsvoorwaarden ook bestaan.

Kant wist zich in het debat gesteund door vele positieve reacties op de tv-spot die de SP recentelijk uitzond. Agnes Kant: "Wij krijgen nog steeds veel berichten van mensen die telefonisch beoordeeld worden. Er zijn gemeenten die onverantwoord karig zijn met het toekennen van benodigde huishoudelijke zorg. En dat terwijl er €200 miljoen over lijkt te zijn."

Betrokken SP'ers