Van Velzen: ‘Voedselveiligheid is vooral volksgezondheidskwestie’

SP-Kamerlid Krista van Velzen wil dat het toezicht op voedselveiligheid wordt weggehaald bij het ministerie van Landbouw en terug gaat naar het ministerie van Volksgezondheid. “Bij de kwaliteit van ons voedsel moet het gezondheidsbelang voorop staan, niet het handelsbelang.” Ook wil ze dat de privatisering bij vleeskeuringen teruggedraaid wordt en moet er een einde komen aan de structurele financiële tekorten van de VWA, die er toe hebben geleid dat de controles op dierwelzijn tot een minimum zijn gedaald. Door deze maatregelen kan volgens haar het publieke belang beter bewaakt kan worden.

Van Velzen heeft samen met de VVD een ‘ronde tafelgesprek’ georganiseerd over de Voedsel- en Warenautoriteit (VWA). Ze verwacht dat de uitgenodigde mensen zullen stellen dat het rapport van de heer Hoekstra over de VWA geen werkelijk inzicht geeft in de dieronterende toestanden rondom vleeskeuringen en diertransporten. “Hoekstra heeft alleen met managers gesproken en niet met mensen die in hun werkzaamheden geconfronteerd worden met misstanden,” stelt Van Velzen.

Vóór het ronde tafel gesprek organiseert Van Velzen samen met Varkens in Nood een bijeenkomst waarin enkele klokkenluiders via beeldmateriaal hun getuigenis geven over misstanden op slachterijen en bij diertransporten. Van Velzen: ‘ Deze mensen durfden het niet aan om hun verhaal in de openbaarheid te vertellen uit angst voor de negatieve effecten op hun dagelijkse werkzaamheden. Dat lijkt tekenend voor de werksfeer in de veesector. Natuurlijk had ik hun liever aan zien schuiven bij de rondetafel, maar het is goed dat ze op deze manier toch hun ervaring willen delen met de Kamer. De grote vraag is natuurlijk of de schokkende feiten die naar buiten zijn gekomen representatief zijn. Daar hoop ik morgen antwoord op te krijgen.

Naast transporteurs van dieren zijn verschillende klokkenluiders en medewerkers van de VWA uitgenodigd. Ook dierwelzijnsorganisaties als Dier en Recht en Animals Angels, die al jaren aan de bel trekken over de slechte Nederlandse handhaving, zullen aan het woord komen. De ronde tafel zal afgesloten worden met een debat met Landbouwminister Verburg en minister Klink van Volksgezondheid.