nieuws

Van Dijk: ‘Tijd voor trendbreuk in onderwijs’ (video)

“Er is lang genoeg bezuinigd op onderwijs, het is tijd voor een trendbreuk. De komende jaren zijn 100.000 nieuwe leraren nodig, er is schooluitval en de werkdruk is hoog. Daarom moeten er hogere salarissen komen voor álle leraren.” Dat zei SP-Kamerlid Jasper van Dijk tot groot enthousiasme van enige honderden demonstranten bij de lerarenmanifestatie op het Plein in Den Haag.

Van Dijk wees de demonstranten op de achterblijvende investeringen in onderwijs. “Onze regering geeft 1 procent van het nationaal inkomen minder uit aan onderwijs dan de ons omringende landen, dat staat gelijk aan 5 miljard per jaar. Dit kabinet weigert vooralsnog om die achterstand in te halen.

Volgens Van Dijk is de 1,1 miljard die minister Plasterk in 2020 uittrekt om het lerarentekort te bestrijden, grotendeels een sigaar uit eigen doos. “Het geld komt voor tweederde uit de onderwijsbegroting. Studenten en docenten mogen meebetalen om een probleem op te lossen dat eerdere kabinetten hebben veroorzaakt.” Vorig jaar zei Plasterk nog dat hij het rapport van Rinnooy Kan helemaal zou uitvoeren. Daarin staat dat er vanaf dit jaar structureel 1 miljard extra nodig is. Extra geld van buiten de onderwijsbegroting. “Die belofte is dus gebroken”, aldus Van Dijk.

Van Dijk riep de leraren op om door te gaan met actievoeren. Plasterk deed deze week in de Volkskrant al toezeggingen. Er valt nu toch te praten over behoud van de verlofregeling voor oudere leraren. Eerder wilde hij deze BAPO-regeling wegbezuinigen. Van Dijk: “Dat is het eerste succes van deze manifestatie. Actievoeren heeft zin, dat is maar weer bewezen.” In mei volgt het Kamerdebat over het lerarenplan van Plasterk.