Taxitarieven leiden tot verkeersonveilige situaties

SP-Kamerlid Emile Roemer heeft opheldering gevraagd aan staatssecretaris Huizinga nu bekend is geworden dat de introductie van de taxitarieven leidt tot fraude met de tarieven en massaal door rood rijden van taxichauffeurs. Roemer: “Dit zijn precies de uitwassen waar wij voor gewaarschuwd hebben. De staatssecretaris moet nu ingrijpen en deze onzalige tariefstructuur per direct op de schop nemen.”

Taxi

Met de nieuwe taxi-tarieven krijgt een chauffeur niet langer betaald wanneer hij stilstaat. Door de toenemende files heeft dit in sommige gevallen geleid tot een verlies van inkomsten van meer dan 25%. Dit wordt nu gecompenseerd door zo weinig mogelijk stil te staan, zelfs tot het punt dat men massaal rode stoplichten negeert, zoals vandaag te lezen was in de Telegraaf. Roemer: “Normaal is tijd geld, maar voor de taxichauffeur is dat nu precies omgekeerd. Wachten voor een stoplicht kost hem geld, terwijl dat toch echt een onderdeel van rijden in het verkeer is. Alhoewel ik het ten strengste veroordeel is het niet onbegrijpelijk dat de taxichauffeur die toch al weinig te makken heeft even het gaspedaal indrukt bij rood, met alle verkeersonveilige situaties van dien.”

Een ander gevolg van de nieuwe tarieven is dat vooral in grote steden de chauffeurs de meter al aanzetten voordat ze een passagier oppikken. In de nieuwe tariefregeling betaalt de passagier €7,50 instaptarief en zijn de eerste twee kilometers gratis. Steeds meer chauffeurs rijden al honderden meters voor ze een klant meenemen, waardoor de ‘gratis’ 2 kilometers steeds korter worden. Roemer: “De staatssecretaris heeft onze waarschuwingen steeds in de wind geslagen, en wees steeds op het belang van de consument. Nu is duidelijk wat die krijgt; veelal een duurdere rit, die ook nog eens levensgevaarlijk is geworden.” Volgens het Kamerlid is het ondenkbaar dat de onlangs ingestelde Taskforce Taxi met een plan komt, zonder deze door de staatssecretaris zo geroemde tariefregeling af te schaffen.