nieuws

Stijging aantal Nederlanders dat moeilijk of zeer moeilijk rond kan komen

Het aantal mensen dat moeilijk of zeer moeilijk kan rondkomen is verder gestegen. Vandaag bleek uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dat in 2006 vijftien procent van de huishoudens moeilijk of zeer moeilijk rond te komen. Dit zijn meer dan 1 miljoen huishoudens. Eerst werd er nog uitgegaan dat het om tien procent van de Nederlanders zou gaan. SP Tweede Kamerlid Sadet Karabulut vraagt het kabinet vandaag om opheldering: “Waar blijft het zoet? Kabinet, blijf niet achterover leunen, maar kom over de brug”.

Van de mensen met een laag inkomen kan de helft niet rondkomen. Bijna twee derde van de huishoudens met een laag inkomen had onvoldoende geld voor het vernieuwen van versleten meubels. Ruim tien procent kan niet iedere dag een warme maaltijd op tafel zetten en een evengrote groep heeft onvoldoende inkomen om hun woning goed te verwarmen.

Vorige week pleitte Karabulut nog voor een anti-armoede offensief. Het aantal mensen in armoede is onverminderd hoog, 1,4 miljoen mensen leven in armoede. “Het kabinet moet lef en ambitie tonen om armoede te bestrijden en de armoede de komende jaren op zijn minst halveren”. De SP deed meerdere voorstellen.

Begin deze week heeft de SP de koopkrachtbarometer gelanceerd. Daarin worden mensen opgeroepen om de SP te laten hoe het er met hun financiële situatie voorstaat.

Betrokken SP'ers