nieuws

Sluiting postkantoren: garandeer dienstverlening

De voorgenomen sluiting van 250 postkantoren mag niet leiden tot versnippering of verslechtering van de dienstverlening waar de kantoren momenteel verantwoordelijk voor zijn. SP-Kamerlid Arda Gerkens zal staatssecretaris Heemskerk (Economische Zaken) in een spoeddebat volgende week vragen daarop toe te zien.

“Postkantoren zijn nu verantwoordelijk voor het uitgeven van belangrijke documenten als kentekenbewijzen en OV-studentenkaarten. Met het verdwijnen van de postkantoren moet die dienstverlening door andere instanties worden overgenomen. Dat mag niet ten koste gaan van de kwaliteit”, aldus Gerkens.

Deze week werd bekend dat de 250 overgebleven postkantoren gaan sluiten. De bank- en postdiensten die de kantoren leverden worden overgenomen door de bankfilialen van ING, de nieuwe TNT-postwinkels en filialen van boekhandel Bruna. Het is echter nog niet duidelijk wie bijvoorbeeld kentekenbewijzen en OV-studentenkaarten gaat verstrekken. “Het is zaak dat dit soort belangrijke diensten op een fatsoenlijke manier worden overgenomen. En het is de vraag of het een goed idee is om mensen in een boekhandel hun kentekenbewijs op te laten halen”, zegt Gerkens. Ook maakt ze zich ernstige zorgen over de toekomst van de 2400 mensen die bij de postkantoren werken. Wat het SP-Kamerlid betreft moeten die werknemers alle hulp krijgen die nodig is om een vervangende baan te vinden.

Staatssecretaris Heemskerk heeft de bevoegdheid kwaliteitseisen te stellen aan diensten die bedrijven, zoals nu de postkantoren, voor de overheid uitvoeren. Gerkens: “Heemskerk is verantwoordelijk voor de kwaliteit. Hij zal die verantwoordelijkheid moeten doen gelden.”

Betrokken SP'ers