nieuws

Schrap de wachtlijstbelasting voor woningzoekenden

Gemeenten en woningcorporaties moeten stoppen met het in rekening brengen van kosten voor het ingeschreven staan als woningzoekende. Dit heeft SP-Kamerlid Paulus Jansen maandag bepleit in het consumentenprogramma Tros Radar. “De woningzoekende betaalt voor een plaatsje op de wachtlijst en moet die inschrijving vaak tegen extra kosten verlengen,” concludeert Jansen. “Zo wordt de burger beboet voor het falen van overheden en woningcorporaties, die te weinig bouwen. Deze wachtlijstbelasting is oneerlijk en moet worden afgeschaft.”

Een inventarisatie van de SP leert dat woningzoekenden in de regio Almere 25,50 euro per jaar neertellen, terwijl inschrijving in de regio Rijnmond gratis is. In gemeenten waar geen regionale woonruimteverdeling bestaat en woningzoekenden zich bij afzonderlijke corporaties moeten inschrijven, lopen de bedragen soms erg ver op. Zo betaalt een woningzoekende in Assen 153 euro om drie jaar op de wachtlijst te staan.

Jansen: “Dit zijn natuurlijk absurde bedragen en het vinden van een woning wordt ook nodeloos duur en ingewikkeld gemaakt.” Wat Jansen betreft worden corporaties in deze gemeenten gedwongen om een gezamenlijk loket te openen. “Zo hoef je maar één keer in te schrijven en wordt de beschikbare woonruimte eerlijk verdeeld.”

De SP zal de bevindingen van de inventarisatie woensdag aanbieden aan minister Vogelaar. De Tweede Kamer debatteert dan met haar over aanpassingen in de Huisvestingswet.