nieuws

Problemen balansventilatie: scherp aansprakelijkheid bouwers aan

SP-Kamerlid Paulus Jansen vindt dat de problemen met balansventilatie vooral terug te voeren zijn op winstbejag van de bouwers. Dit zegt hij naar aanleiding van de uitzending van Zembla over de gezondheidsklachten bij de bewoners van de Amersfoortse nieuwbouwwijk Vathorst. Jansen: "Deze uitzending toont voor de zoveelste keer aan dat het Nederlandse bouwtoezicht rammelt en de aansprakelijkheid van aannemers gebrekkig geregeld is."

Volgens Jansen hoeft met balansventilatie niets mis te zijn zolang de architect, de aannemer en de installateur maar voldoende deskundig zijn en er bij de oplevering gecontroleerd wordt of de beloofde kwaliteit is waargemaakt. Jansen: "Het is natuurlijk krankzinnig dat een architect of bouwer besluit de beweegbare ramen weg te bezuinigen of dat de ventilatieunit niet is voorzien van een geluiddemper, waardoor je als bewoner het gevoel hebt ’s nachts in een machinekamer te slapen."

De kwaliteitsgebreken met de balansventilatie staan niet op zichzelf. Onlangs verschenen vier onderzoeksrapporten die een groot aantal gebreken in betrekkelijk recent gebouwde woningen aan het licht brachten. In woningen met mechanische afzuiging haalt 80% de wettelijke norm niet. Daardoor zijn de concentraties van verontreinigingen in de binnenlucht te hoog en dat is slecht voor de gezondheid. Bij eenderde van de woningen wordt de wettelijke geluidisolatie niet gehaald.

Aanstaande donderdag debatteert de Tweede Kamer met minister Vogelaar over ongezonde woningen. De SP zal dan voorstellen doen om de situatie te verbeteren. Jansen: "Ten eerste zal ik pleiten voor een APK voor woninginstallaties, waar de ventilatie ook in meegenomen wordt. Daarnaast ben ik voorstander van de invoering van een verzekerde garantie voor bouwprojecten. De aannemer wordt daarmee verplicht een verzekering af te sluiten op zijn geleverde werk. Dit houdt in dat de aannemer het wel uit zijn hoofd laat om ondeugelijk werk te leveren omdat zijn premie dan stijgt. Ook de huizenkopers hebben hier voordeel van. Zij zijn namelijk verzekerd van reparatie in geval van gebreken aan bijvoorbeeld de balansventilatie."