nieuws

Maak Chipkaart overal verkrijgbaar

SP-Kamerlid Emile Roemer heeft staatssecretaris Huizinga vandaag gevraagd de chaos bij de distributie van de veelbesproken OV-Chipkaart op te ruimen. DistriChip B.V. – het bedrijf dat verantwoordelijk is voor de distributie van de kaart – heeft geen geschikte kandidaten kunnen vinden die aan de hoge eisen van de aanbesteding kunnen voldoen. Roemer: “De staatssecretaris moet er gewoon zorg voor dragen dat iedere winkelier die dat wil, de kaart kan aanbieden, zoals dat nu met de strippenkaart ook zo is.”

Onlangs werd in een kort geding – aangespannen door het Midden- en Klein Bedrijf – besloten dat de eisen van DistriChip niet onredelijk waren, ondanks dat een jaarlijkse omzet van 10 miljoen euro en minstens 700 vestigingen gevraagd worden. “Er zijn maar een paar ketens die daaraan kunnen voldoen en die voldeden dan weer niet aan de aanvullende eisen. Het lijkt erop dat de eisen dusdanig aangepast kan worden dat DistriChip de distributie eigenhandig kan verdelen over een paar bedrijven, maar er is nog veel onduidelijk. Ik voorzie weer enorme chaos en vertraging en vraag de staatssecretaris daarom in te grijpen.”

Staatssecretaris Huizinga heeft eerder gesteld dat landelijke dekking voor de klant van groot belang is en het is voor de SP dan ook zonneklaar dat dit betekent dat de kaart op zoveel mogelijk plekken te koop moet zijn. “Ik snap het gewoon niet. Eerste zegt de staatssecretaris dat landelijke dekking belangrijk is en daarna dat er later in het proces misschien winkels bij kunnen komen die de kaart verkopen, omdat de staatssecretaris inschat dat er 10 a 15% te weinig verkooppunten zullen zijn. Regel dat gewoon nu, in het belang van de reiziger en het midden- en kleinbedrijf!”, aldus Roemer.

DistriChip heeft ondertussen bij monde van hun advocaat laten weten eventuele schade aan het project te willen verhalen op MKB Nederland. Roemer: “Dan val ik helemaal van mijn stoel! Het is DistriChip die de schijn behoorlijk tegen heeft – een aanbesteding zonder geschikte partijen, en dan doodleuk beweren dat je dat wel verwacht had – en die beginnen dan zo om zich heen te slaan. Een kat in het nauw maakt rare sprongen.” De SP heeft de staatssecretaris ook gevraagd wat ze van dit dreigement vindt.