Kamer onjuist geïnformeerd over onterechte onkostenvergoeding ex-minister Herfkens

Ministers Verhagen en Koenders hebben de Tweede Kamer onjuist geïnformeerd over de kwestie rond de onterechte vergoedingen voor VN-functionaris Eveline Herfkens. Dat concludeert SP-Kamerlid Ewout Irrgang, die een brief in handen heeft waaruit blijkt dat het ministerie van Buitenlandse Zaken zelf een aanbod heeft gedaan aan de voormalige PvdA-minister voor het betalen van haar onkostenvergoeding. Aan de Tweede Kamer schreven de ministers dat niet meer is na te gaan wie er over de onkostenvergoeding is begonnen.

Deze week vindt het debat plaats over de onterechte huurvergoeding die mevrouw Herfkens heeft ontvangen tijdens de periode dat zij werkzaam was voor de VN. Volgens ministers Verhagen en Koenders van Buitenlandse Zaken en Ontwikkelingssamenwerking is uit de verslaglegging niet meer te achterhalen wie het initiatief hiertoe nam. Uit een memo uit 2002 dat in het bezit is van de SP blijkt echter iets heel anders.

Begin dit jaar kwam voormalig minister van Ontwikkelingssamenwerking Herfkens in opspraak omdat zij als hoge functionaris bij de Verenigde Naties gedurende enkele jaren onterecht een huursubsidie van 7000 dollar per maand ontving, bovenop haar riante VN-salaris. Tot tweemaal toe informeerde het ministerie van Buitenlandse Zaken de Tweede Kamer dat niet meer te achterhalen was wie het initiatief voor deze absurd hoge huursubsidie had genomen. SP-Kamerlid Irrgang beschikt echter over een memo waaruit wel degelijk duidelijk wordt wie het initiatief hiertoe nam: het ministerie van Buitenlandse Zaken in samenwerking met de Permanente Vertegenwoordiging van Nederland bij de VN.

Irrgang: “Dit memo dateert van 9 oktober 2002 en is gericht aan hoofd personeelszaken van het ministerie. Het blijkt dat de permanente vertegenwoordiging van Nederland bij de VN dit zelf voorstelde op basis van een soortgelijke regeling voor een andere medewerker. Daarna is ook conform dit memo gehandeld. Ik kan hieruit niet anders dan de conclusie trekken dan dat de Tweede Kamer verkeerd is geïnformeerd. Het onjuist informeren van de Tweede Kamer is een politieke doodzonde, dus beide ministers hebben een groot probleem en hebben aanstaande donderdag heel veel uit te leggen. ”