nieuws

Kabinet weigert verzorging en verpleging fatsoenlijk te belonen

SP-Kamerlid Henk van Gerven vindt het onbegrijpelijk dat het kabinet niets doet aan de beschamend lage lonen van verpleegkundigen en verzorgenden. In een debat met de minister en staatssecretaris van Volksgezondheid donderdag waarschuwde het SP-Kamerlid dat de halsstarrige houding van de bewindslieden tot een groot tekort aan werknemers in de zorg kan leiden. Van Gerven: "Lovende woorden zijn fijn, maar er moet een keer boter bij de vis."

"Een 57-jarige verpleegkundige gaat na 32 jaar werken met 1500 euro netto naar huis en een verzorgende met 1000 tot 1200 euro netto", zegt Van Gerven. "Daar kun je geen gezin van onderhouden. En de lonen dalen in de zorg. Werknemers in de thuiszorg wordt en masse een lagere loonschaal opgedrongen. Die gaan er gemiddeld 1 tot 3 euro per uur op achteruit. Dat maakt de zorgsector onaantrekkelijk om in te werken."

Minister van Volksgezondheid Klink en staatssecretaris Bussemaker gaven in het debat donderdag echter beiden aan niet van plan te zijn meer ruimte voor de lonen in de zorg te gaan aanbrengen. Klink zei niet te geloven dat een beter salaris helpt om extra mensen aan te trekken. Bussemaker gaf aan dat een tekort aan krachten kan worden opgevangen door oudere werknemers langer te laten werken en parttimers een paar uurtjes extra te laten draaien.

Van Gerven: "Deze mensen verdienen het om gewoon een fatsoenlijk salaris te krijgen. Bovendien is het cruciaal dat het werken in de zorg aantrekkelijker wordt. Het is schandalig dat deze bewindslieden oudere werknemers niet beschermen tegen verslechtering van de arbeidsvoorwaarden en er bovendien bij werkgevers op aan dringen mensen langer door te laten werken. En dan wordt ook nog het parttime werken - jarenlang een goede oplossing voor mensen om werk en privé te kunnen combineren - moeilijker gemaakt. Verpleegkundigen en verzorgenden moeten dus het gebrek aan personeel oplossen door extra te gaan werken, maar ze krijgen daar geen beter salaris, geen betere arbeidsvoorwaarden en geen gezonder en makkelijker privéleven voor terug."

De SP gaat de Kamer voorstellen een onderzoek te doen naar een fatsoenlijke beloningstructuur en een goed seniorenbeleid voor werkers in de zorg.

Betrokken SP'ers