nieuws

Geen militaire patrouilles zonder goede uitrusting

Alle patrouilles van Nederlandse militairen in Uruzgan moeten gestaakt worden totdat de soldaten beschikken over de beste en meest geschikte persoonlijke uitrusting. Dat vraagt SP-Kamerlid Remi Poppe van staatssecretaris De Vries van Defensie.

Helm

Nederlandse militairen klagen al een tijd over hun uitrusting. De kwaliteit van de door Defensie verstrekte schoenen, vesten en helmen is onder de maat. De schoenen bieden volgens de militairen onvoldoende steun en de zolen zijn te dun, wat ze ongeschikt maakt voor het met stenen en rotsen bezaaide gebied in Uruzgan. De helmen zijn niet van het hoogste beschermingsniveau. Vier op de vijf militairen kopen nu zelf voor gemiddeld 800 euro aanvullende uitrusting van betere kwaliteit.

“We hebben het hier niet alleen over comfort, maar vooral ook over veiligheid”, zegt Poppe. “Op betere schoenen kun je sneller lopen. Verkeerde schoenen kunnen fataal zijn wanneer soldaten op patrouille onder vuur komen te liggen en snel dekking moeten zoeken.” Bezuinigen op de kwaliteit van uitrusting en bijvoorbeeld het aantal en de kwaliteit van de verstrekte patroonhouders is een klap in het gezicht van de soldaten die op een gevaarlijke en risicovolle missie in Uruzgan zijn gestuurd, aldus het Kamerlid. “Het is waanzin dat de algemene klachten van militairen niet tot verbeteringen leiden. Daarom heb ik de staatssecretaris met schriftelijke vragen verzocht de patrouilles met onmiddellijke ingang te stoppen, totdat de beste en meest geschikte uitrusting beschikbaar is.”