nieuws

Bos draait en breekt verkiezingsbelofte over verbod op leenreclame

De SP wil al langere tijd dat er een einde komt aan de leenreclames voor consumptief krediet op televisie. Eerder omarmde de PvdA dit voorstel. Vandaag kwam ook het CDA met een voorstel om de vaak misleidende leenreclames te verbieden, maar tot veler verbazing zei PvdA-minister Wouter Bos (Financiën) een verbod op leenreclames een ‘slecht idee’ te vinden. SP-Kamerlid Sadet Karabulut: “Met dit gedraai breekt de PvdA weer een eerder gedane verkiezingsbelofte.”

Vandaag debatteerde de Tweede Kamer over problematische schulden. “Een verbod op leenreclames op televisie is een goed begin, maar er moet ook gekeken worden naar misleidende leenreclames op bijvoorbeeld radio,” aldus Karabulut. “Natuurlijk hebben mensen ook een eigen verantwoordelijkheid, maar de indringende reclames brengen mensen onnodig in de verleiding en zijn per definitie misleidend. In een reclamespotje kun je onmogelijk mensen goed voorlichten over de consequenties van de lening.”

Tijdens een verkiezingsdebat twee jaar geleden schaarden CDA’er Maxime Verhagen en PvdA’er Wouter Bos zich achter de oproep van Jan Marijnissen voor een verbod op leenreclames op televisie. Een meerderheid van de Tweede Kamer, waaronder de PvdA riep vorig jaar opnieuw op tot een verbod van deze leenreclames. De politiek leider van de PvdA, Wouter Bos, maakt vandaag echter een draai van 180 graden en breekt daarmee zijn verkiezingsbelofte.

Tijdens het 2Vandaag Verkiezingsdebat:

‘Wat mij betreft mogen ze verboden worden’, zei Verhagen. ‘Die meerderheid heeft u’, zei Bos.

Tijdens het debat in de Tweede Kamer over schulden deed de SP meerdere concrete voorstellen. De wachtlijsten voor schuldhulpverlening zijn voor de SP onacceptabel. Deze moeten goed inzichtelijk worden gemaakt en opgelost. Ook blijkt dat mensen lening op lening krijgen aangesmeerd en vaak onbeperkt kunnen lenen. De open normen die de kredietsector nu hanteert om te bepalen of iemand kredietwaardig is, zijn voor de SP te vrijblijvend. Karabulut: “Maak hier wettelijke normen van. De goede kredietverstrekkers lijden hier niet onder, maar je pakt wel de malafide kredietverstrekkers aan.”

In het debat heeft de SP ook gepleit voor wettelijke incassotarieven, zodat incassobureaus geen woekertarieven meer kunnen hanteren.

Betrokken SP'ers