nieuws

APK-keuring woningen is zeer nuttig

Afgelopen vrijdag was SP-Kamerlid Paulus Jansen aanwezig bij een keuring van woninginstallaties in de Haagse Appelstraat. Twee installateurs bekeken in de woning alles wat te maken heeft met gas, elektriciteit, ventilatie en water. Jansen: "Ik ben gesterkt in mijn opvatting dat een dergelijke keuring nuttig en noodzakelijk is."

Bij woonhuizen kan er -met name door verbouwingen en doe-het-zelf acties van bewoners- van alles misgaan met de installaties, waardoor levensgevaarlijke situaties kunnen ontstaan.

Samen met de keurmeesters Wim van Woggelum en Robert Hendriks is Paulus Jansen de woning doorgelopen aan de hand van een checklist die door de koepelorganisatie van installateurs is ontwikkeld. Vooraf wordt de bewoner enkele vragen gesteld over de ouderdom van installatie-onderdelen en veranderingen aan de woning.

Vragen aan de bewoner

Vraag-gesprek met de bewoner

Gas en water Van Woggelum vervolgde de keuring met het meten van de dichtheid van de gasleidingen. Daarnaast controleerde hij de CV-ketel. In de woning aan de Appelstraat zat een open CV-ketel, die was opgehangen in de keuken. Die haalt zijn verbrandingslucht direct uit de woning. De aangetroffen situatie kon net door de beugel: de deur tussen keuken en traphuis was verwijderd waardoor de ketel zijn lucht uit de hele woning kon betrekken. Wel bleek bij de inspectie het afvoerkanaal veel vuil te bevatten. Jansen: "Deze onderdelen van de test kunnen gemakkelijk gecombineerd worden met de jaarlijkse onderhoudsbeurt voor de CV-ketel."

Installateur Hendriks test de aardlek

Elektriciteit Bij de elektrische inspectie door Hendriks bleek de aardlekschakelaar in orde, maar de aarding in de badkamer ontbrak. De wasmachine was aangesloten op een niet geaard stopcontact, ook waren de vloer en de metalen bouwdelen (zoals de CV-radiator en de kranen) niet geaard. Dat is levensgevaarlijk.

Volgende week debatteert de Tweede Kamer met minister Vogelaar over de gezondheid in woningen. Jansen gaat voorstellen om een vierjaarlijkse APK-keuring voor woninginstallaties in te voeren: "Deze keuring bewijst dat er al heel snel enkele gebreken in een woning zijn, die vaak heel simpel kunnen worden verholpen. De keuring is een peulenschil en spaart levens. Wat mij betreft wordt deze dus zo snel mogelijk ingevoerd."