nieuws

Zorgwerkers in Nederland moeten Nederlands verstaan en spreken

In Nederland werken 800 artsen en verpleegkundigen uit andere Europese landen. Een kwart van hen komt uit Polen en steeds meer van hen spreken geen Nederlands. Tweede Kamerlid en oud-huisarts Henk van Gerven stelde namens de SP dat deze mensen de Nederlandse taal moeten kunnen verstaan en spreken. Ook moet de beperking van het aantal medicijnstudenten worden opgeheven.

Naar schatting is de helft van de tandartsen die nu start buitenlander. Zij komen naar Nederland omdat hier een tekort is aan personeel. Ze spreken meestal onvoldoende of geen Nederlands. En naar verwachting zal bij ongewijzigd beleid dit aantal toenemen. Maar ook voor ziekenhuizen en in de ouderen- en gehandicaptenzorg wordt actief personeel geworven in het voormalige oostblok. Van Gerven confronteerde minister Klink van Volksgezondhei en staatssecretaris Bussemaker met deze feiten: "In de zorg is het goed spreken en begrijpen van het Nederlands essentieel. Het is mensenwerk waarbij de patiënt in een afhankelijke positie verkeert. Goede voorlichting van patiënten is onmisbaar. Miscommunicatie vergroot de kans op fouten."

"Veel buitenlands personeel komt uit Oost-Europa waar ze feitelijk niet gemist kunnen worden. Is het moreel gezien niet onrechtvaardig om onze problemen op te lossen ten koste van de zorg in die landen? Is het niet wrang dat ervaren thuiszorgmedewerkers in Nederland worden ontslagen en ook daar goedkopere buitenlandse krachten worden geworven?"

Van Gerven bepleitte een verplichte taaleis die werkgevers aan de poort zouden moeten stellen. "Het is ook volstrekt logisch: wie hier zorg verleent moet Nederlands verstaan en spreken."

De afgelopen jaren is in Nederland het aantal opleidingsplaatsen voor tandartsen met 20% verminderd. "Dit is toch onbegrijpelijk gezien het toenemend aantal tandartsen dat nodig is om de gaten in de tandartszorg op te vullen. Nederland moet toch in zijn eigen specialisten, artsen en verpleegkundigen kunnen voorzien? De minister moet de numerus fixus voor artsen opheffen, zodat de opleidingscapaciteit voor artsen, tandartsen en specialisten fors kan worden uitgebreid. Of wil het kabinet de problemen zo laten oplopen dat we straks steeds meer artsen zonder grenzen moeten inzetten?"